Rusland dreigt maatregelen te nemen als staatsomroepen slecht scoren op Google

Google

Rusland dreigt met maatregelen tegen Google als de websites van staatsomroepen Sputnik en Russia Today lager in de zoekresultaten komen te staan. Dat zegt het hoofd van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor, Alexander Zharov, volgens persbureau Interfax. Welke maatregelen de mediawaakhond precies zou nemen, is niet duidelijk.

Zharov zou een brief naar Google-topman Eric Schmidt hebben verstuurd. Daarin vraagt hij om verduidelijking over de positie van Russische sites in de zoekresultaten. “We hopen dat onze mening serieus wordt genomen en dat we geen serieuzere maatregelen hoeven te treffen”, aldus Zharov.

Nepnieuws

Afgelopen zaterdag sprak Schmidt over de positie van Russische sites die door de staat worden gefinancierd. Hij zei dat er wordt gekeken hoe die sites minder prominent in de zoekresultaat getoond kunnen worden. Zharov is bang dat de Russische media zo worden gediscrimineerd.

Schmidt stelt dat de Russische websites nepnieuws verpreidden over de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar. Het bedrijf hoopt de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan door de sites lager in de zoekresultaten te plaatsen.