Kunstmatige intelligentie van Google weet het als iemand meekijkt op je scherm

Google AI

Gezichtsherkenning is voor talloze handige dingen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het inloggen op je telefoon of het maken van grappige animaties. Google-onderzoekers Hee Jung Ryu en Florian Schroff hebben echter een nieuwe toepassing gevonden: ervoor zorgen dat andere mensen niet mee kunnen kijken op je telefoon. Dat meldt Quartz.

Het idee is simpel. Kijkt iemand over je schouder mee naar je telefoon, dan herkent het toestel dat en krijg je een waarschuwing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oogdetectie op basis van kunstmatige intelligentie in de camera aan de voorkant van je telefoon.

Zodra dat systeem herkent dat iemand naar je scherm kijkt, gaat je telefoon over naar de camera app. Daarin zie je vervolgens degene die meekijkt staan met “regenboogkots” uit zijn mond. En dat herkennen gaat nog snel ook. Dat gebeurt namelijk op je telefoon, waardoor de meekijker binnen 2 milliseconden wordt herkent. Dat moet ook werken als het donkerder is.

Toffe functie

Of de functie daadwerkelijk naar onze smartphones komt, is nog niet duidelijk. Maar het zou natuurlijk wel een toffe optie zijn, bijvoorbeeld als je een gevoelige e-mail schrijft of een video bekijkt. Het weerhoudt mensen niet van meekijken op je scherm, maar jij bent in ieder geval op de hoogte.