‘Google gaat technologie voor mensen met spraakproblemen onthullen’

Google Chrome

Google zou dit jaar zijn nieuwe toegankelijkheidstechnologie Project Euphonia onthullen tijdens zijn I/O-conferentie. Project Euphonia moet mensen met spraakproblemen “hun stem teruggeven”. Dat schrijft 9to5Google.

Hoewel het nog ruim een week duurt voor de keynote gegeven wordt tijdens I/O, heeft de website al een indicatie gekregen van de onderwerpen die besproken worden. Zo is er een evenement genaamd “Designing for Accessibility”, dat gehost wordt door toegankelijkheidsvoorvechter Elise Roy en Google-wetenschapper en Harvard-professor Michael Brenner.

Project Euphonia

De sessie gaat volgens de beschrijving over onder meer Project Euphonia. Wat dat precies inhoudt, is echter niet bekendgemaakt. Maar de naam geeft volgens 9to5Google al veel weg. Rond 1800 ontwikkelde een man genaamd Joseph Faber namelijk een apparaat dat menselijke spraak namaakte, dat de Euphonia heeft.

Het is dus waarschijnlijk dat iets vergelijkbaars door Google onthuld wordt. Denk bijvoorbeeld aan een soort real time spraaksynthese voor mensen met spraakproblemen, zodat ze zichzelf alsnog verstaanbaar kunnen maken. Mogelijk gaat de bediening via tekst-naar-spraak.

Google I/O begint op 7 mei.

Foto: Shutterstock.com