6-jarige YouTuber verdiende afgelopen jaar 11 miljoen dollar

Een kind met een YouTube-kanaal is iets waar menig ouder z’n wenkbrauwen bij zal optrekken. Maar de 6-jarige Ryan verdiende met zijn kanaal Ryan ToysReview het afgelopen jaar maar liefst 11 miljoen dollar. Dat leverde hem een gedeelde achtste plek op in de Forbes-lijst van best betaalde YouTubers van 2017.

VPRO Tegenlicht zond in oktober de aflevering Goudzoekers in YouTubeland uit. Daaruit bleek al dat ‘YouTube-ster zijn’ het meest gewilde beroep onder kinderen is. Ook in Nederland zijn succesvolle jonge YouTubers te vinden, zoals Kwebbelkop (22 jaar) en Emma Keuven (12 jaar).

YouTubes jongste multimiljonair

In een eerder artikel in The Verge wordt Ryan ToysReview omschreven als een mix tussen een ‘unboxing’-channel en een persoonlijk vlog. Zoals de naam van het kanaal al zegt, geeft Ryan zijn mening over verschillend speelgoed. Vaak pakt hij het speelgoed uit. Daarna speelt hij er even mee.

Speelgoed is enorm populair op YouTube. In 2016 gaf The Guardian aan dat 20 van de 100 best bezochte YouTube-kanalen in de categorie ‘speelgoed’ viel. De speelgoedindustrie houdt populaire speelgoedvloggers zoals Ryan dan ook goed in de gaten. Jim Silver, CEO van de website Toys, Tots, Pets and More, zegt in The Verge: “Als een product tien, twintig miljoen keer bekeken wordt, en Ryan het leuk vindt, of andere kinderen het leuk vinden, heeft dat een enorme impact op de verkoop.” Deze video, waarin Ryan 100 autootjes in één video reviewt, is meer dan 800 miljoen keer bekeken.

YouTubes jongste multimiljonair begon met YouTube toen hij 3 jaar was, en volgens zijn moeder zelf veel speelgoedreviews bekeken. Nu heeft hij meer dan 10 miljoen abonnees. Ryans moeder heeft haar baan als scheikundelerares opgezegd en werkt nu fulltime voor Ryan ToysReview. Twee of drie keer per week nemen ze video’s op. Ook als hij ziek is, of bang wordt in de speeltuin. De camera staat altijd aan.