Het overgrote deel van de Nederlanders is echt wel bewust bezig met eten, bijvoorbeeld door op te letten dat er wel genoeg groente en fruit gegeten wordt. Toch is gezond eten voor slechts 1% een gewoonte geworden. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van Multiscope, waarvoor ruim 5.000 Nederlanders bevraagd werden.
Maar liefst 82% van de Nederlanders maakt dagelijks bewuste voedingskeuzes, aldus het onderzoek. 46% let vooral op het eten van voldoende groente en 44% let erop dat er genoeg fruit binnenkomt. Er wordt echter veel minder gekeken naar hoeveel suiker je binnenkrijgt (33%) en hoeveel vet je eet (22%).
Ook op het gebied van drinken worden er bewuste keuzes gemaakt. Zo let 19% erop dat er genoeg water gedronken wordt. 17% drinkt bovendien geen frisdrank en 10% drinkt minder alcohol.
De reden om bewuster om te gaan met eten en drinken is eenvoudig, aldus 48% van de respondenten: ze doen dit vanwege hun gezondheid. Niet alleen willen ze gezond blijven, maar ook gezonder leven en daarmee gezond oud worden. 20% eet en drinkt daarnaast gezond om het gewicht op peil te houden of om af te vallen.
Ouderen eten gezonder
Toch valt dus op dat vrijwel niemand gezond eet of drinkt uit gewoonte of voor een goed gevoel. Bij slechts 1% is dat wel het geval. Met andere woorden: het blijft echt steeds weer een bewuste keuze om voor de appel te gaan en niet voor een reep chocolade.
Wel zijn er verschillen zichtbaar tussen leeftijdsgroepen en mannen en vrouwen. Zo let 87% van de vrouwen bewust op voeding, terwijl dat onder mannen maar 76% is. Verder eten en drinken vooral 50-plussers gezond (86%), terwijl dat veel minder geldt voor mensen tussen de achttien en 34 (75%).