Airbnb praat over toeristenbelasting met Den Haag, Rotterdam en Utrecht

Moet de huursite Airbnb worden behandeld als hotels en daarom gewoon toeristenbelasting betalen? Die vraag hopen de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht te beantwoorden in een gesprek met Airbnb, aldus de NOS. Daarmee hopen de gemeenten op een situatie vergelijkbaar met Amsterdam, waar wel gewoon toeristenbelasting door de site wordt betaald.

Bij de test in Amsterdam wordt toeristenbelasting rechtstreeks vanaf de website betaald door huurders. Een huis mag daarnaast hooguit twee maanden per jaar worden verhuurd. Het kan nog even duren totdat de proef is afgerond: onlangs werd hij nog met een jaar verlengd, tot eind 2016. In februari dit jaar ging de test van start.

Of dat in Den Haag, Rotterdam en Utrecht ook op die manier zal gebeuren, kan op dit moment nog niet worden gezegd. De steden wachten samen met Airbnb tot de proef is afgerond, voordat er afspraken worden gemaakt.

Overigens wordt er voor de proef voorbij is wel toeristenbelasting betaald in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De gemeenten benaderen op dit moment zelf verhuurders om het belastinggeld te innen.

De toeristenbelasting van Airbnb kan steden een aardig zakcentje opleveren. Verwacht wordt dat er dit jaar maar liefst 5,5 miljoen euro aan belasting in Amsterdam wordt ingezameld via de website.