Airbus wil flexibel in te delen vliegtuig met bijvoorbeeld een koffiebar of een speelruimte

Steeds meer mensen reizen de wereld over met het vliegtuig en we kennen allemaal de verschillende variaties in klassen, zoals de economy, business en first class. Maar in de toekomst zal er misschien wel meer keuze zijn in de mate van luxe waar we in reizen.

Ontwerpers van A3, het research- en designteam van Airbus Group, zijn bezig met een nieuw, zeer innovatief prototype onder de naam Transpose. In plaats van een vast design zoals we die kennen met rijen vliegtuigstoelen, kun je bij dit type vliegtuig een deel van de romp steeds veranderen, door middel van uitschuifbare en verwisselbare cabines.

Koffiebar of speelruimte

De cabines kunnen ingedeeld worden voor van alles en nog wat. Denk aan een restaurant, een koffiebar, een speelruimte voor kinderen of een uitgebreide slaapruimte – en dan niet alleen voor de mensen in first class. Je kunt het vergelijken met vrachtvliegtuigen waar ook vracht aan de zijkant naar binnen wordt geschoven. De instructievideo van A3 maakt goed duidelijk hoe het moet gaan werken:

De ontwerpers van A3 testen nu of passagiers in de toekomst wel zouden willen betalen voor deze optie, waardoor de vliegtuigmaatschappijen deze creativiteit voor in hun vliegtuigen kunnen overwegen.

Jason Chua, leider van het Transpose project:

Wanneer we vandaag een douche in een vliegtuig bouwen, zal die douche er blijven voor de aankomende zeven tot tien jaar. Met Transpose kan je het eerst testen en kijken of het bevalt. Bevalt het, dan is het prima. Bevalt het niet, dan verander je het in iets anders.

Dus misschien kunnen we over een aantal jaar zelf wel bepalen of we een groot bed willen tijdens onze vliegreis naar het buitenland, of toch liever een play area voor de kinderen zodat jij lekker rustig een boekje kunt lezen.