Albert Heijn gaat kassaloze supermarkt testen in één AH to go

Albert Heijn wil volgend jaar beginnen aan een test met een kassaloze supermarkt. Dat zegt de CEO van het bedrijf, Wouter Kolk, vandaag in De Telegraaf. De supermarkt wil betalen zonder kassa waarschijnlijk eerst testen in één winkel van AH to go, laat een woordvoerster van de supermarkt weten. Blijkt het te werken, dan volgen ook andere Albert Heijn-winkels.

Waar de pilot plaats gaat vinden, is nog niet bekend. Ook weet Albert Heijn nog niet welk systeem het voor de kassaloze supermarkt gaat gebruiken, schrijft een woordvoerster per mail. Het is volgens haar te vroeg om daar nu nog iets over te zeggen.

De focus ligt in eerste instantie wel op de AH to go-formule, en niet op de reguliere winkels. Albert Heijn richt zich in deze winkels met zelfscankassa’s al op snelheid. Of die zelfscankassa’s in de pilotlocatie van de kassaloze supermarkt beschikbaar blijven, kon de woordvoerster ook nog niet zeggen.

Amazon Go

Eind 2016 presenteerde internetwarenhuis Amazon in de Verenigde Staten zijn eerste kassaloze supermarkt: Amazon Go. Het bedrijf belooft dat je producten uit de schappen kunt pakken en direct naar buiten kunt lopen, zonder een kassa te passeren. Camera’s en sensoren registreren welke producten de klant pakt. Achteraf wordt het digitale winkelmandje afgerekend via het Amazon-account van de klant.

In De Telegraaf zegt Albert Heijn-topman Kolk dat het systeem er in zijn supermarkt anders uit gaat zien. Hoe precies, is nu dus nog niet bekend. “Maar de proef is pas volgend jaar en de ontwikkelingen gaan snel”, schrijft de woordvoerster.