China onderzoekt Baidu nadat CEO met zelfrijdende auto de openbare weg op ging

Baidu, het ‘Google van China’, is onderwerp van een onderzoek van de verkeerspolitie van de Chinese hoofdstad Beijing. De autoriteiten onderzoeken of het bedrijf de wet heeft overtreden door met een zelfrijdende auto de openbare weg op te gaan, schrijft Reuters. Net zoals Google werkt Baidu aan autonoom rijdende auto’s.

Gisteren vond in Beijing een ontwikkelaarsconferentie rondom kunstmatige intelligentie plaats, Baidu Create. De CEO van de zoekgigant, Robin Li, gebruikte een prototype van een zelfrijdende auto naar de locatie van het evenement, schrijft The Wall Street Journal. Het is in Beijing voor zelfrijdende auto’s niet toegestaan om op de openbare weg te rijden.

De verkeerspolitie van de Chinese hoofdstad gaat nu onderzoeken of Baidu met deze actie de wet heeft overtreden. “De politie ondersteunt technologie en innovatie rondom autonoom rijden”, citeert Reuters een verklaring. “Maar dit moet wel legaal, veilig en wetenschappelijk zijn.”

Apollo

Eerder dit jaar kondigde Baidu zijn opensource-platform voor zelfrijdende auto’s aan: Apollo. Op Baidu Create werd de software daadwerkelijk beschikbaar voor ontwikkelaars. Zij kunnen de code nu downloaden en er verder aan werken. Voor de ontwikkeling van Apollo werkt Baidu samen met meer dan vijftig bedrijven, waaronder Nvidia, Intel, Microsoft en TomTom.

De naam van het programma is een verwijzing naar het gelijknamige ruimtevaartprogramma van NASA. Baidu denkt dat zelfrijdende auto’s net invloed hebben op de wereld als een maanlanding. Tegen 2020 moeten zelfrijdende auto’s uit het Apollo-programma (legaal) op de openbare weg te vinden zijn.