Albert Heijn zet in Eindhoven bezorgrobot in voor de High Tech Campus

Bezorgrobot Albert Heijn

In het buitenland zijn er al veel proeven mee geweest: bezorgrobots. En nu komen de apparaten ook naar het Nederlandse straatbeeld. Albert Heijn doet namelijk een proef met een dergelijke robot op de High Tech Campus in Eindhoven, meldt de NOS. De proef duurt twee weken.

De robot is gemaakt door een Duits-Zwitsers bedrijf genaamd Teleretail, en heet Aitonomi. Het voertuig rijdt 8 kilometer per uur en brengt dus je boodschappen naar je toe. Bestellen doe je via een app, waarna werknemers de boodschappen in de robot zetten.

Als de robot eenmaal volgeladen is, rijdt het apparaat naar de juiste plek toe. Camera’s en sensoren moeten ervoor zorgen dat hij nergens tegenaan rijdt. Als de robot er eenmaal is, moet je de boodschappen zelf uit de robot halen.

Privéterrein

Albert Heijn koos er expres voor om de proef op een privéterrein te doen. In Nederland is het namelijk nog verboden voor autonome robots om de weg op te gaan. Maar op een privéterrein is dat een ander verhaal.

De robot blijft tien werkdagen rondrijden op de High Tech Campus, als onderdeel van een kleinschalig experiment. Verwacht dus niet dat de robots straks overal in Nederland rondrijden. De robot is bovendien er duur: je betaalt er tienduizenden euro’s voor.