Google-moederbedrijf Alphabet richt beveiligingsbedrijf op: Chronicle

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een beveiligingsbedrijf opgericht: Chronicle. Het bedrijf wil diensten aanbieden om andere bedrijven te beschermen tegen digitale aanvallen, schrijft de CEO van het nieuwe bedrijf in een blogpost.

Chronicle bestaat uit twee delen: een platform om digitale aanvallen in kaart te brengen en te analyseren, en VirusTotal. Google nam VirusTotal in 2012 over. Dit bedrijf biedt een service om url’s en bestanden te scannen op malware. Deze tool blijft werken zoals het de afgelopen jaren ook heeft gedaan.

Net zoals Google wordt Chronicle een zelfstandig bedrijf onder de Alphabet-paraplu. Het bedrijf bouwt zelf relaties met klanten op, maar kan wel gebruikmaken van de kennis van andere Alphabet-bedrijven.

‘Afgestudeerd’ van X

Hoewel Alphabet het bestaan van Chronicle nu pas bekendmaakt, werd het bedrijf al in februari 2016 opgericht. Het bedrijf was toen onderdeel van X, de experimentele afdeling van Alphabet. Nu is het bedrijf ‘afgestudeerd’, zoals X dat noemt.

Andere projecten die zijn afgestudeerd uit X zijn onder meer augmentedreality-platform Project Tango (dat over een maand stopt), de ontwikkelaar van zelfrijdende auto’s Waymo en gezondheidsbedrijf Verily. Niet alle projecten uit X gaan succesvol verder als nieuw bedrijf. De bedrijven kunnen jarenlang blijven ‘studeren’ of zelfs definitief ‘zakken’.