Alphabet-dochterbedrijf Wing start met proef voor drone-bezorgingen

Alphabet-Wing-drone

Wing, een dochterbedrijf van Alphabet en een zuster van Google, test het leveren van producten met een drone in de VS. Het gaat om pakketjes, medicatie, eten en cadeautjes, die in Christiansburg, in de Amerikaanse staat Virginia, geleverd worden.

Wing bestaat al sinds 2017 en is een drone-bezorgdienst. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar al toestemming in Australië om de bezorgdienst echt te beginnen, en mag nu dus ook testen in de VS. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste commerciële drone-bezorgdienst die direct aan huizen in de VS mag leveren.

Wing werkt niet alleen aan de test, maar heeft diverse partners. Het gaat bijvoorbeeld om FedEx Express, Walgreens en de lokale winkel Sugar Magnolia. Die bedrijven bieden nu bezorging via de lucht aan aan hun klanten.

Binnenkort meer drones?

Michael Collver, een van de eerste klanten van Wing, ziet de voordelen er wel in. “De kinderen vinden het geweldig, het houdt de auto van de weg en het is goed voor de planeet.” Volgens Wing zorgen de drones namelijk niet alleen voor lagere bezorgkosten, maar daalt ook de CO2-uitstoot.

De kans is groot dat er in de VS binnenkort meer drones met pakketjes rondvliegen. De Federal Aviation Administration (FAA) geeft namelijk steeds meer bedrijven toestemming om met drones te gaan bezorgen. UPS heeft hier bijvoorbeeld ook toestemming voor, maar dat bedrijf richt zich vooralsnog alleen op ziekenhuizen en medische organisaties.

Of de dienst van Wing binnenkort uit gaat breiden naar andere Amerikaanse steden, is niet bekend.