Amerikaanse overheid zet gezichtsherkenning in op vliegvelden, maar niet zonder problemen

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid is bezig met het opzetten van systemen om reizigers op de twintig drukste vliegvelden van Amerika te identificeren met gezichtsherkenning. De bedoeling is dat de systemen in 2021 klaar zijn. Maar hierbij wordt volgens BuzzFeed News geen gebruikgemaakt van degelijke controles en wettelijke voorzorgsmaatregelen.

De activiteiten zijn het gevolg van een executive order van president Donald Trump uit maart 2017. Volgens dat bevel moet biometrische verificatie ingezet worden voor alle reizigers die over Amerikaanse grenzen heenkomen. Daarbij moet voor 2021 gezichtsherkenning ingezet worden voor “100 procent van de internationale passagiers” op de top 20 Amerikaanse vliegvelden.

Privacy

Volgens documenten van in totaal 346 pagina’s in handen van de non-profit organisatie Electronic Privacy Information Center – die exclusief gedeeld zijn met BuzzFeed News – wordt er nu hard gewerkt door de Amerikaanse douane om het “biometrische toegangs- en uitgangssysteem” te implementeren. Het doel is om gezichtsherkenning te gebruiken op reizigers aan boord van 16.300 vluchten per week.

Diezelfde documenten stellen expliciet dat er geen limieten zijn op hoe samenwerkende luchtvaartmaatschappijen de data van de gezichtsherkenning gebruiken. Pas tijdens een vergadering in december werd er besloten dat deelnemende bedrijven deze data niet mogen gebruiken. Maar in hoeverre die regel afgedwongen is, is onbekend.

De Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP) stelt wel dat de foto’s van niet-Amerikaanse burgers die het land verlaten maximaal veertien dagen bewaard worden, voor “de evaluatie van de technologie” en om zich “te verzekeren van de accuraatheid van de algoritmes”. Dat suggereert dat de foto’s gebruikt kunnen worden voor verdere training va de kunstmatige intelligentie.

Regels

Ook suggereren de documenten dat de CBP stukken van een kritiek “regelgevend proces” heeft overgeslagen. Dat proces vereist dat de organisatie feedback van het publiek verzameld, voordat technologie die gebruikt moet worden op burgers geadopteerd wordt.

Dit is volgens privacy-voorvechters problematisch, omdat gezichtsherkenningstechnologie nog aardig wat problemen heeft. De American Civil Liberties Union berichtte vorig jaar bijvoorbeeld nog dat Amazons gezichtsherkenningstechnologie ten onrechte 28 leden van het Congres hadden gekoppeld aan foto’s van arrestanten. Mensen werden vaker verkeerd gekoppeld als ze niet blank waren.