Wie zegt dat bestaande dingen niet slim gemaakt kunnen worden? De Amerikaanse telecomprovider AT&T in ieder geval niet. Zij hebben namelijk het plan opgevat om bestaande lantaarnpalen slim te maken met hun Current CityIQ-sensoren, zo schrijft het bedrijf op haar website.
Met deze lantaarnpalen kunnen bedrijven straks in de gaten houden hoe het verkeer doorstroomt, of er nog parkeerplaatsen zijn, hoe de luchtkwaliteit is en of er bijvoorbeeld een geweer wordt afgeschoten. De lampen krijgen dus ook camera’s, microfoons en diverse andere sensoren. AT&T zorgt voor de verbinding hiervan.
Mocht je je nu zorgen gaan maken om je privacy, dan kan ik je gerust stellen. De beelden van de camera zijn namelijk niet zo gedetailleerd als die van een echte beveiligingscamera. Tegenover Reuters zegt een woordvoerder bovendien dat alle data anoniem blijft.
Slimmere verlichting
Daarnaast wordt de verlichting natuurlijk ook een stuk slimmer. Denk bijvoorbeeld aan het pas aan laten gaan van de lampen als het echt nodig is. In de eerste stad met de slimme verlichting, San Diego, moeten de kosten voor energie van de 14.000 lampen met 2,4 miljoen dollar verlaagd worden.
Later moet het systeem ook naar andere steden in de VS komen. In San Diego is het een onderdeel van een upgrade aan het lichtsysteem die 30 miljoen dollar gaat kosten. Overigens kunnen de lantaarnpalen ook opengesteld worden voor inwoners, ontwikkelaars, universiteiten en ondernemers. Zij kunnen vervolgens nieuwe toepassingen bedenken en maken.
De lantaarnpalen zijn onderdeel van het Smart Cities-project van AT&T, wat vorig jaar al werd aangekondigd. De provider wil ervoor zorgen dat alles wat er in een stad gebeurt online in de gaten gehouden kan worden. Daardoor kan een gemeente bijvoorbeeld zien waar de stad verbeterd moet worden. GE, die meewerkt aan de slimme lantaarnpalen van AT&T, begon in 2015 al met het ontwikkelen van dit concept.