Amerikaanse zorgverzekeraar werkt met Apple Watch aan persoonlijke gezondheidsdoelen

Apple Watch Series 3

De Amerikaanse zorgverzekeraar Aetna werkt met Apple aan een nieuwe gezondheidsapp voor de Apple Watch. De app gebruikt de medische geschiedenis van de gebruiker om persoonlijke gezondheidsdoelen op te stellen, meldt Reuters.

De app gaat Attain heten en gaat Aetna-klanten belonen als ze activiteitsdoelen behalen en aanbevolen taken uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om het krijgen vaccinaties en het aanvullen van medicatie. De beloning bestaat uit een subsidie voor de kosten van een Apple Watch of een cadeaukaart voor Amerikaanse winkels.

Het gebruik van persoonlijke gezondheidsinformatie die Aetna in handen heeft om persoonlijke doelen en aanbevelingen op te stellen is geheel nieuw. Die data valt onder strenge regels van de Amerikaanse overheid. Apple en Aetna moesten dan ook een ‘business associate agreement’ opstellen om de data te delen.

De toegang tot de data is vereist voor een aantal functies van de app, bijvoorbeeld om oefeningen die goed bij een specifieke leeftijd passen aan te bevelen. Het programma is geheel vrijwillig en de verzamelde data wordt niet gebruikt voor hogere prijzen of beslissingen over de verzekering.

Aetna

Aetna kondigde in 2013 al aan te willen investeren in innovatie in de gezondheidszorg. “We denken echt dat de gezondheidszorg nu kapot is”, zei Martha Wofford, VP Consumer Platforms van Aetna, toen. Apple voegt ook steeds meer gezondheidsfuncties toe aan zijn Watch, zoals speciale hartslagfuncties.

In de nieuwe app kunnen Aetna-gebruikers ervoor kiezen om hun data anoniem te delen met Apple. Apple gebruikt technieken als machine learning om de app te verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het bepalen of mensen taken vooral na een notificatie in de middag of ochtend opvolgen.