Amsterdammers kunnen hun huis voortaan maar 60 nachten per jaar verhuren via Airbnb

In Amsterdam kun je je appartement straks niet meer dan 60 nachten per jaar verhuren via Airbnb, schrijft de NOS. De vakantiehuursite en de hoofdstad hebben hier na lang onderhandelen toe beslist. In Amsterdam is veel overlast van toeristen die het hele jaar door een huis huren via de website, die vervolgens niet meer beschikbaar zijn voor bewoners.

Verhuur je je huis of appartement via Airbnb, dan krijg je vanaf 1 januari een dagenteller te zien op de website. Zijn de 60 nachten bereikt in een jaar, dan kun je geen nieuwe boekingen meer accepteren. Daarmee is Amsterdam de eerste gemeente in Europa met een dergelijke deal met Airbnb. Volgens James McClure, manager Noord-Europa bij de verhuursite, is de maatregel een voorbeeld voor de wereld. “Dit laat zien dat je positieve resultaten kunt bereiken als beleidsmakers en Airbnb samenwerken.”

Probleem is echter dat er veel meer websites zijn als Airbnb. Zijn de 60 dagen bij de verhuursite dus op, dan kun je gewoon naar een ander gaan. Amsterdam wil dan ook met andere websites een vergelijkbare deal maken.

Uitzondering

Wel is er een uitzondering op de regel. Verhuur je maar een deel van je woning, bijvoorbeeld een kamer, en blijf je zelf aanwezig in het huis, dan kun je een bed & breakfast-vergunning krijgen van de gemeente.

In dit geval moet je wel minder dan 40 procent van je vloeroppervlak verhuren. Kun je bij Airbnb aantonen dat je een dergelijke vergunning hebt, dan mag je kamers langer dan zestig dagen verhuren.