Apple wordt samen met Intel en ARM aangeklaagd om Spectre en Meltdown

De Israëlische advocaat Rimon Zinati is een representatieve actie, in het Engels een class action lawsuit begonnen tegen Apple, Intel en ARM. Hij start de aanklacht uit naam van een groep Israëlis vanwege de datalekken Spectre en Meltdown. Dat meldt 9to5 mac.

Dagen na de bekendmaking van de datalekken, werden al minstens drie verschillende class action suits gestart tegen Intel. Het bedrijf wordt niet alleen aangeklaagd om het feit dat ze jarenlang chips met een lek hebben verkocht, maar ook omdat de processors na het dichten van het lek trager lopen.

Dat laatste wordt door Intel zelf ontkend. In een persbericht verklaarde de chipmaker dat voor een gemiddelde gebruiker de verandering in processorsnelheid na het installeren van de patches niet significant is.

Schade

Volgens The Guardian wordt het wel lastig om de aanklachten door te zetten. Gebruikers moeten daarvoor concrete schade kunnen aantonen. De Israëlis lijken hun aanklacht te concentreren op schade in privacy. Zinati: “Sinds de aankondiging van de kwetsbaarheden in hun producten door deze bedrijven, realiseren we ons dat we in een fantasiewereld leven en niet eens een minimum aan privacy hebben.” Maar de verwachting is, dat deze aanklachten niet het laatste is wat Intel te wachten staat.

Financieel analist Kim Forrest, zegt tegenover de The Guardian dat Intel druk kan verwachten van clouddiensten. Zij hebben hun hard- en software moeten fixen, en willen daar waarschijnlijk wat voor terug. Forrest denkt dat de diensten, aangeboden door bijvoorbeeld Google en Microsoft, zullen proberen af te dingen op de chips van Intel.