Geheim team van Apple werkt aan baanbrekende wearable voor diabetici

Apple investeert de laatste jaren duidelijk in de ontwikkeling van diensten die de gezonheidszorg helpen. Er gaan ook al langer geruchten dat Apple daarbij niet alleen werkt aan software zoals HealthKit en CareKit, maar ook aan bijvoorbeeld gezondheidswearables. Maar de laatste maanden was het stil op dat vlak. Tot vandaag. De iPhone-fabrikant heeft een klein team van biomedische ingenieurs samengesteld, die vlakbij het hoofdkantoor Palo Alto in het geheim werkt aan de “heilige graal voor diabetesbehandelingen”.

Het apparaat werd ooit bedacht door Steve Jobs, de medeoprichter van Apple, zo gaat het verhaal. Het idee is dat speciaal ontwikkelde sensoren het bloedsuikerniveau continu in de gaten kunnen houden, zonder dat je hier last van hebt. Op die manier moet diabetes beter behandeld kunnen worden, stellen drie mensen die kennis hebben van het project tegenover CNBC. Volgens een van de bronnen werkt het systeem met behulp van optische sensoren, waar Apple aan werkt. Hierbij wordt er licht door de huid heen geschenen, waardoor er indicaties van glucose gemeten worden.

Als het team dit lukt, is dat een doorbraak. Diverse bedrijven hebben al geprobeerd om het glucoseniveau in het bloed goed te volgen zonder iets door de huid heen te duwen (denk aan een naald om bloed af te nemen), maar slaagden hier niet in. Als Apple het voor elkaar krijgt, is het de ‘heilige graal’ voor behandelingen. Niet alleen voor diabetes, maar mogelijk ook voor andere ziektes waarbij er iets in het bloed in de gaten moet worden gehouden.

Wearable

Volgens de bronnen is Apple goed op weg met het project, waar ze al vijf jaar mee bezig zouden zijn. Er zouden al testen bezig zijn bij klinieken in de Bay Area. Ook zouden er adviseurs ingehuurd zijn om te bekijken hoe ze verder moeten qua regelgevingen. Ongeveer dertig mensen zouden er ondertussen aan werken, met Johny Srouji – Apple’s senior vice-president op het gebied van hardwaretechnologie – aan kop.

Het idee is overigens niet dat je straks met een zooi sensoren op je lijf loopt. Het idee van Steve Jobs was het maken van een wearable, net zoals een smartwatch, waarmee je belangrijke vitale signalen in de gaten kunt houden. Hieronder vallen bijvoorbeeld je hartslag, zuurstofniveau en je bloedsuiker. Daarmee begon het bedrijf a in 2010, toen Apple het bedrijf Cor overnam. De toenmalige CEO Bob Messerschmidt zou een e-mail naar Jobs hebben gestuurd over sensoren voor gezondheid, waarna besloten werd tot de overname over te gaan. Messerschmidt werd later lid van het Apple Watch-team.

Verily

Apple werkt overigens niet als enige aan dergelijke projecten. Verily, het team van concurrent Google, werkt aan een slimme contactlens waarmee bloedsuiker gemeten wordt via je oog. In 2015 ging het bedrijf een partnerschap aan met DexCom om een apparaat niet groter dan een pleister waarmee glucose kan worden opgemerkt te maken. Het project heeft echter wel de nodige vertragingen opgeleverd.

Apple wilde geen commentaar geven op het verhaal van CNBC.