Apple doneert ruim $50 miljoen voor meer diversiteit in tech-industrie

Apple doneert ruim 50 miljoen dollar om diversiteit in de tech-industrie te stimuleren, dat heeft Denise Young Smith, chief HR van Apple, gezegd in gesprek met Fortune.

Apple hoopt er via de donatie voor te zorgen dat meer vrouwen, veteranen en andere minderheden een baan zullen vinden bij een tech-bedrijf. Om dit voor elkaar te krijgen is Apple een samenwerking aangegaan met het Thurgood Marshall College Fund en het National Center for Woman & Information Technology. Deze organisaties kunnen de ruim 50 miljoen dollar besteden aan speciale programma’s om de diversiteit binnen de tech-industrie te vergroten.

Het Thurgood Marshall College Fund is een non-profit organisatie dat zich intensief inzet om studenten met een ‘donkere’ huidskleur te ondersteunen tijdens hun studie. De organisatie zal met een donatie van 40 miljoen dollar nieuwe programma’s ontwikkelen waarmee de studenten en docenten getraind kunnen worden op het gebied van computerwetenschap. Hiermee hoopt Apple dat deze studenten klaargestoomd worden voor een baan in de tech-industrie.

Smith geeft aan dat het initiatief niet alleen voordelig zal zijn voor Apple, maar voor de complete branche.

We wanted to create opportunities for minority candidates to get their first job at Apple. In any of these programs we’re really trying to provide focus, impact, and a ripple effect — not just on Apple.

Daarnaast is Apple van plan om meer studenten een betaalde stage aan te bieden, zodat zij direct werkervaring op kunnen doen binnen de branche. Het National Center for Woman & Information Technology zal de aankomende 4 jaar een donatie van 10 miljoen dollar mogen verwachten, waarmee ook zij studenten beter kunnen ondersteunen.

Volgens de organisaties is de donatie geen stunt om aandacht van Apple. Zo geeft de CEO van het National Center for Woman & Information Technology aan dat Apple druk bezig is met het doen van onderzoek naar de beste trainingsmethodes. Samen met de organisaties wil Apple potentiële werknemers zo goed mogelijk opleiden voor een baan binnen de tech-industrie.

Apple is overigens niet het eerste bedrijf dat zich inzet voor meer diversiteit binnen de tech-branche. Vorige week werd al bekend dat ook Intel zich richt op meer diversiteit. De techgigant werkt onder meer samen met de International Game Developers Association om meer vrouwen naar de game-industrie te krijgen.