Apple HomeKit: een veilig huis van de toekomst laat op zich wachten

Terwijl de nieuwe Apple TV en grotere iPad Pro de handen op elkaar wisten te krijgen tijdens Apple’s event van gisterenavond, bleef het wederom angstvallig stil rondom HomeKit, Apple’s platform voor smart homes. De vraag is intussen of Apple er überhaupt er ooit echt voor heeft willen gaan.

Het is intussen 15 maanden geleden dat Apple HomeKit presenteerde tijdens hun keynote op WWDC. Sinds die tijd is het echter bijzonder stil rond het platform, op een paar spaarzame opmerkingen en vermeldingen na.

Terwijl het aantal smart home oplossingen tijdens IFA niet bij te houden bleek, bleef het ook tijdens de keynote gisteren stil rond HomeKit. Logisch omdat de focus op andere producten lag? Zeker. Maar feit blijft dat slechts een handvol fabrikanten aan de slag zijn gegaan met het platform en dat er voor de derde achtereenvolgende keer geen noemenswaardig nieuws te melden viel.

Liggen de verwachtingen te hoog of heeft het systeem nauwelijks prioriteit binnen Apple?

Hoge eisen

Vooralsnog zijn er slechts 5 fabrikanten die volledig functioneren op het HomeKit-platform, terwijl ook de lampen van Philips Hue binnenkort via HomeKit te bedienen zouden moeten zijn.

HomeKit

De grootste rem op groei van dat ecosysteem zou Apple zelf zijn, zo lieten diverse bronnen rond het platform zich deze zomer al ontvallen. De eisen die het Amerikaanse bedrijf stelt aan ontwikkelaars zijn niet alleen behoorlijk hoog, ze werden de afgelopen maanden ook nog eens regelmatig gewijzigd.

Apple streeft met name op het gebied van beveiliging het allerhoogste na: de communicatie tussen apparaten en je smartphone en apparaten onderling zou via zowel wifi als Bluetooth LE versleuteld moeten worden met een 3072-bit sleutel. Voor wifi is dat te behappen, met name Bluetooth vergt echter wat meer werk.

Vertraging

Een ander gerucht stelt dat het protocol dat Apple verplicht stelt voor de communicatie tussen hardware een bijzonder vertragende factor is. Een anonieme bron wist zelfs te melden dat het overbrengen van data tot wel 7 minuten duurde via het HomeKit-protocol. Bekende Bluetooth-chipmakers zouden nu zelfs speciale chips aan het ontwikkelen zijn die beter om kunnen gaan met HomeKit.

Zulke ontwikkelingen maken bestaande hardware bijna direct onbruikbaar voor het platform van Apple. Het stelt de makers van slimme sloten, rookmelders of lampen voor weinig keus: er zal nieuwe hardware moeten worden gemaakt – en dat kost tijd. Maar niemand zit te wachten op een slim slot dat er een minuut over doet om open te gaan als je er voor staat, om over de risico’s van rookmelders of andere alarminstallaties nog maar te zwijgen.

smart home apple homekit

Niet veilig

Je kunt de houding van Apple op twee manieren bekijken. Het bedrijf is misschien wel te nauwgezet in hun protocol en belemmert daarmee de snelle uitrol van een eigen smart home-ecosysteem, terwijl de concurrentie er mee aan de haal lijkt te gaan. Beveiligingsexperts zien het echter vanuit een ander perspectief en volgen de nieuwste lanceringen, onder andere op de IFA, met kritische blik.

“De [smart home] industrie toont aan weinig op te hebben met beveiliging”, zo stelde Diogo Monica, beveiligingsexpert eerder deze zomer tegenover Forbes. “Veel bedrijven bouwen toepassingen met de gedachten dat er toch niemand gaat kijken naar bepaalde uitwisselingen”.

Maar juist het weer zo breed omarmde Bluetooth LE blijkt in de basis juist het grootste risico. Monica: “Bluetooth is nooit bedoeld geweest om veilig te zijn, ik zou niet vertrouwen op de basis beveiligingen van Bluetooth om gevoelige informatie uit te wisselen.” En dus lijkt Apple terecht voet bij stuk te houden als het gaat om de beveiliging.

“Het is wat Apple doet”, aldus een anonieme bron bij een HomeKit-fabrikant in hetzelfde stuk, “op een bepaald moment besluiten men dat er iets niet meer voldoet en dat het anders moet. Zoals cd-roms in een computer.” Apple forceert hun visie dan vervolgens met brute kracht. “Zoals het hier ook is: Bluetooth is niet veilig genoeg, dus Apple forceert een nieuwe standaard”.

Siri en AppleTV

Was het uiteindelijk onrealistisch om te verwachten dat Apple tijdens hun event gisteren nog iets bekend zou maken rond HomeKit?

Siri op Apple TV

Niet helemaal, aangezien HomeKit ook stevig zal leunen op de integratie met Siri, de virtuele assistent van Apple. En hoewel Siri natuurlijk uitgelicht werd in de officiële uitnodiging, tekende zich ook al snel de contouren af van een nieuwe Apple TV, volgens vele geruchten het nieuwe hart van HomeKit. Dat gerucht bleef gisteren vooralsnog onbevestigd.

Slim en veilig

Na het zich laat afzien, lijkt de vertraging dus met name terug te leiden naar de drang van Apple om het slimme huis van de toekomst ook daadwerkelijk veilig te maken. Het is dan ook de vraag of Apple niet te vroeg naar buiten is gekomen met de aankondiging van HomeKit, vorig jaar juni.

Helemaal onlogisch is die keuze echter niet. Immers: de druk die Apple nu bij fabrikanten neerlegt zorgt er voor dat de ontwikkeling van HomeKit nooit lang geheim had kunnen blijven.

Nog interessanter is het idee dat de uitrol zoals hij nu verloopt een volledig bewuste keus is. Immers, Apple staat bekend om aan het eind van een nieuwe productintroductie in te haken en de concurrent te verrassen met hun visie op een product. Dat zagen we met de iPhone en – minder innovatief en zelf ludiek – gisteren nog met het toetsenbord in een smart cover.

Door HomeKit echter al in 2014 voor het eerst te introduceren, plaatste Apple zich misschien wel bewust aan de startlijn van de race naar het ultieme smart homes naast concurrenten Samsung en Google. Of Apple uit hun comfort zone is gestapt omwille van veiligheid of dat er andere oorzaken zijn voor het geringe nieuws rond HomeKit zullen we moeten afwachten. Tot een volgend Apple event, dan maar.