Update je iPhone: Apple dicht lekken in iOS die worden gebruikt voor spionage

Apple heeft vanavond een beveligingsupdate uitgebracht in iOS om lekken in het besturingssysteem te dichten. En het gaat daarbij om drie verschillende lekken (zogenaamde zero day exploits) die actief zouden worden misbruikt door spionagesoftware. Dat schrijft The New York Times.

De software zorgde er voor dat onder meer berichten en mails konden worden gelezen en dat de belhistorie, locaties en contacten konden worden ingezien. Maar misschien nog wel zorgwekkender: er konden opnames worden gemaakt via de microfoon van iPhones en iPads.

Apple werd tien dagen geleden door getipt door beveiligingsonderzoekers van de Universiteit van Toronto en beveiligingsbedrijf Lookout. Het is direct aan de slag gegaan om de lekken te dichten. Apple raadt gebruikers aan om hun iPhone en iPad zo snel mogelijk te updaten naar iOS 9.3.5. Daarmee zijn de lekken gedicht en kan de spionagesoftware niet meer worden gebruikt.

De spionagesoftware die misbruik maakte van het lek was afkomstig van het Israëlische bedrijf NSO Group. Door wie die software precies werd gebruikt, maar volgens The New York Times is het onder meer gebruikt in een poging om een mensenrechtenactivist uit de Verenigde Arabische Emiraten af te luisteren.