Apple lanceert nieuwe iPad met 10,2 inch-scherm

Apple iPad zevende generatie

Apple heeft vanavond een nieuwe iPad onthuld, die de variant van 9,7 inch moet opvolgen. De zevende generatie van de iPad komt met nieuwe functies en draait op het onlangs aangekondigde iPadOS.

Om te beginnen wordt het scherm groter. De zevende generatie krijgt een 10,2 inch Retina-scherm, dat 2,5 keer helderder is en een kijkhoek heeft die 3,7 keer groter is dan bij zijn voorganger. Ook moet het apparaat twee keer sneller zijn dan de best verkochte PC’s.

Dankzij iPadOS moet je onder meer beter kunnen multitasken. Slide van de zijkant naar binnen toe en je kunt een andere app openen. Ook kun je een app als Notes in meerdere ‘spaces’ gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld twee vlakken naast elkaar hebt.

Maak een knijpbeweging op het scherm, en het floating keyboard verschijnt. Dat toetsenbord geeft je meer ruimte op je scherm voor andere dingen.

De nieuwe iPad heeft ondersteuning voor de Apple Pencil en ook voor een full-size Smart Keyboard.

Video’s en content editen

iPadOS komt ook met een nieuwe video-editor, waarmee je video’s kunt bewerken. Zo kun je video’s croppen en verkleinen. Met de Apple Pencil kun je bovendien snel annotaties maken op content op je scherm, die je vervolgens kunt delen met anderen.

Het apparaat moet tot slot tien uur meegaan op een acculading. Het gehele apparaat is volledig gemaakt van gerecycled aluminium.

De nieuwe iPad met alleen WiFi is vanaf 389 euro te koop, met een capaciteit van 32 GB of 128 GB. Het model met WiFi en Cellular-mode komt vanaf 529 euro op de markt. Het apparaat is vanaf 30 september in winkels te koop, maar nu al te reserveren.

Apple iPad zevende generatie

Arcade en TV+

De nieuwe iPad komt ook met nieuwe diensten als Apple Arcade en Apple TV+. Apple Arcade en Apple TV+ werden in maart dit jaar al aangekondigd.

Apple Arcade is een game-dienst van Apple, dat je als apart tabblad in de App Store kunt vinden. De dienst is vanaf 19 september beschikbaar in 150 landen wereldwijd, waaronder Nederland. De dienst heeft 100 games bij de lancering en kost 4,99 euro per maand.

Apple TV+ is een streamingdienst van het bedrijf, met eigen content. De dienst wordt op 1 november beschikbaar in honderd landen, ook Nederland, voor 4,99 euro per maand. Je bereikt Apple TV+ via de Apple TV-app. Elke maand komt er nieuwe content bij. Koop je een iPhone, iPad of MacBook, dan krijg je het Apple TV+ een jaar gratis.