Eindelijk: De taal van de Isu in Assassin’s Creed is gekraakt

Assassin's Creed Valhalla

Fans van Assassin’s Creed maakten in het allereerste spel al kennis met een mysterieus volk dat nog voor de huidige mens leefde: de Isu. Dit volk laat gedurende de spellenreeks berichten achter, waarvan tot nu toe niemand de inhoud precies kende. Ze zijn namelijk in een andere taal geschreven. Maar daar is nu verandering in gekomen, want een groep fans heeft de code weten te kraken.

De Isu zijn een behoorlijk machtig volk. Deze groep zit volgens de spellenreeks achter vrijwel alle grote gebeurtenissen in de geschiedenis van de franchise, inclusief achter het maken van the Piece of Eden. Dat mysterieuze object is lange tijd een belangrijk onderdeel van de franchise, want de Assassin’s en de Templars zitten er beide achteraan.

Hoe meer spellen je speelt, hoe meer je over de Isu te weten komt. Maar het is pas in het allerlaatste spel in de reeks – Assassin’s Creed: Valhalla – dat we wat vertalingen tegenkomen van de Isu. Die vertaalde documenten kun je nu als Layla lezen, waardoor je nog weer meer over het volk te weten komt.

Steen van Rosetta

Deze documenten werken nu vergelijkbaar als de steen van Rosetta, schrijft Eurogamer. Een groep fans met de naam Access the Animus heeft de documenten namelijk gebruikt om de taal van de Isu helemaal te kraken. Wat blijkt: de taal is behoorlijk complex, met een flinke set aan regels over vervoegingen en grammatica. Volgens de fans lijkt de taal dan ook veel op het Latijn en Oud-Grieks, of in ieder geval meer dan op de moderne talen die we kennen.

De groep fans deelt hun bevindingen in een video van maar liefst 30 minuten lang, waarin ze alles vertellen over hun bevindingen. Daarnaast gaan ze aan de slag met andere Isu-teksten in Valhalla. Mocht je de video willen kijken, dan is het dus goed om te weten dat er ook wat spoilers in zitten over het spel. In de toekomst moeten er nog meer video’s komen over de Isu-taal.

Overigens heeft Darby McDevitt, een regisseur van Valhalla, bevestigd dat de code inderdaad gekraakt is. Hij prijst de groep op Twitter om hun harde werk.