WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de vierde aflevering

WandaVision

Geloof het of niet, maar we zijn alweer bijna halverwege het eerste seizoen van WandaVision. En in deze vierde aflevering is een hoop voor ons duidelijk geworden. Nu hebben we immers eindelijk een idee van wat er allemaal gaande is en wie sommige mensen zijn.

Natuurlijk zat de aflevering ook weer boordevol easter eggs en verwijzingen, die wij graag voor je op een rij zetten. Maar let op: voor wie verder leest geldt een spoiler alert voor de eerste vier afleveringen van de serie!

Spoiler Alert

De vierde aflevering van WandaVision was anders dan de eerste drie. In de eerste drie volgden we het koppel steeds in een andere tijdsperiode. De verwachting was dus dat we nu de flitsende jaren ’80 zouden bereiken, maar niets is minder waar. In plaats daarvan volgden we nu wat er buiten het dorp van Wanda en Vision gebeurt en wat er nu eigenlijk allemaal gaande is.

Niet Geraldine, maar Monica

Bij al die nieuwe informatie hoort ook de échte identiteit van Geraldine, waar in de vorige afleveringen van WandaVision al wat easter eggs over te vinden waren. Geraldine blijkt namelijk helemaal geen Geraldine te zijn, maar Monica Rambeau. En ja, die naam kennen we al. Monica Rambeau is namelijk de dochter van Maria Rambeau, die we beiden uit Captain Marvel kennen.

We zagen Monica voor het laatst als klein meisje. Tussen Captain Marvel en WandaVision is ze echter opgegroeid en nu ontdekken we dat Monica één van de mensen was die verdween tijdens The Snap uit Avengers: Infinity War. Haar moeder Maria was toen net genezen van kanker. In de vijf jaar van The Snap komt de kanker bij Maria echter terug en ze overlijdt. Monica hoort dat pas als ze weer teruggekeerd is.

Ook ontdekken we dat Monica onderdeel is van SWORD, een organisatie die we kennen uit de stripboeken. SWORD is vergelijkbaar met SHIELD: het is een inlichtingendienst die zich richt op dreigingen en samenwerkingen in de ruimte. SWORD werd opgezet door Maria, dus het is best logisch dat Monica daar nu onderdeel van uitmaakt. Overigens maakt de organisatie tegenwoordig ook wapens – net als SHIELD dat deed. En we weten natuurlijk allemaal hoe goed dat afliep…

Zo zat het met de easter eggs

Zoals gezegd werden er in eerdere afleveringen al wat hints gedropt over wie Monica eigenlijk was. Maar in eerdere afleveringen van WandaVision zaten meer easter eggs, die leken te hinten op wat er in de buitenwereld gebeurd. En dat is in aflevering 4 allemaal bevestigd.

Neem bijvoorbeeld de helikopter uit de eerste aflevering van WandaVision: dit was het enige gekleurde object in de zwart-witwereld van WandaVision. Op de helikopter was een SWORD-logo zichtbaar, waarmee gesuggereerd werd dat iemand van buiten binnen probeerde te dringen. Datzelfde geldt voor de man in het bijenhouderpak. Hij kwam in de tweede aflevering uit het riool en op zijn rug stond ook een SWORD-logo. En wat dacht je van de stem op de radio die zong: ‘Help Me Wanda’, die van Agent Jimmy Woo leek te komen?

In deze vierde aflevering blijkt dat dit inderdaad allemaal dingen uit de echte wereld zijn die Wanda proberen te bereiken. FBI-agent Jimmy Woo, die we kennen uit Ant-Man and the Wasp, probeert uit te vogelen wat er allemaal gebeurd in Westview. Hij krijgt daarbij hulp van Monica. De twee sturen een drone naar binnen (de helikopter), een agent (de bijenhouder) en proberen Wanda te bereiken via radiogolven (het liedje op de radio).

Leuk feitje overigens: als Jimmy Monica voor het eerst ontmoet, doet hij een kaarttruc. Dat is dezelfde kaarttruc die Scott in Ant-Man and the Wasp laat zien. Jimmy vraagt Scott om hem de truc te leren, maar dat doet Scott niet. Blijkbaar heeft hij het toch uit kunnen vogelen.

Dus wat is er aan de hand?

De reden dat de twee (en later een hele groep van organisaties) Wanda proberen te bereiken, is omdat er iets vreemds aan de gang is. Westfield lijkt in een eigen realiteit te zitten, omringt door een barrière. Monica komt in die barrière terecht en wordt Geraldine, wat we allemaal gezien hebben. Maar Jimmy geeft niet op en probeert met onder meer dr. Darcy Lewis – die we uit Thor: The Dark World kennen – uit te zoeken wat er precies gaande is.

Wat blijkt: Wanda zit vast in een sitcom, namelijk degene die wij in de eerste drie afleveringen hebben gezien. Alle inwoners van Westfield zijn ‘acteurs’ in die serie, en niemand heeft nog een herinnering aan het dorp dat er ooit stond. Darcy en Jimmy kijken de show en zien steeds glitches. Dat zijn de momenten waarop Wanda iets uit de echte wereld zag, en herinnerd werd aan haar echte leven. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen ze de man in het bijenhouderpak zag, en bij het liedje op de radio.

Maar Wanda lijkt de realiteit niet helemaal te kunnen ontsnappen. In deze vierde aflevering ziet Wanda Vision namelijk even binnenwandelen als hoe we hem voor het laatst in Infinity Wars zagen: als een grijs lijk met een gat in zijn voorhoofd. Daarmee lijkt bevestigd dat Vision inderdaad nog steeds dood is, en dat Wanda daar niet mee om kan gaan.

WandaVision

Is het Wanda’s wereld?

De grote vraag is daarmee of dit echt Wanda’s wereld is. Vision vraagt in aflevering vier of ze Westfield niet moeten verlaten, waarop Wanda tranen in haar ogen krijgt en weigert. Daarmee wordt gesuggereerd dat Vision alleen hier kan leven. En als Monica weer terug is in de echte wereld, zegt ze: “Het is allemaal Wanda.”

Maar is dat wel echt zo? Van een aantal mensen is namelijk nog niet helemaal duidelijk wie ze zijn. Jimmy en Darcy hebben vrijwel de hele gemeenschap geïdentificeerd, maar weten niet wie Agnes en Dottie Jones zijn. En over Agnes bestaan al wat theorieën, bijvoorbeeld dat ze voor bad guy Mephisto werkt. Misschien dat zij de realiteit besturen, en dat Wanda er gewoonweg geen moeite mee heeft? Of is het toch Wanda?

Foto’s: Disney+