Audi wil alleen nog maar racen met elektrische auto’s

Audi zet zich duidelijk steeds meer in op elektrische auto’s. Zo werd onlangs bekend dat ze in 2020 drie elektrische voertuigen gaan presenteren, en nu verschuift die focus zich ook naar de racebanen. Audi gaat namelijk niet meer meedoen aan de wereldwijde racewedstrijden voor uithoudingsvermogen, maar racen met elektrische auto’s. Dit schrijft QZ.

“We gaan de race om de toekomst van elektriciteit beslechten”, stelt Rupert Stadler, de voorzitter van Audi. “Onze auto’s worden steeds meer elektrisch, dus moeten onze sportwagens – de technologische speerpunten – nog veel meer in dit gebied zitten.”

Dieselgate

De stap is opvallend, want de fabrikant domineert één van die wedstrijden, Le Mans, al bijna vijftien jaar. Tussen 2000 en 2014 won het bedrijf met haar diesels dertien keer. Alleen in 2003 en 2009 werd er geen gouden medaille behaald. Maar dat lijkt nu dus voorbij te zijn.

De verschuiving heeft te maken met het dieselschandaal. Volkswagen en Audi bleken hierbij de apparatuur die vervuiling meet bij 11 miljoen auto’s te hebben bedrogen. Hierdoor kregen beide bedrijven gigantische boetes, waaronder één van 14,7 miljard dollar. En de races waar Audi het zo goed deed, kosten tussen de 200 en 300 miljoen dollar per jaar. Een flinke kostenpot dus.