Dit autootje bestuurd met hersengolven helpt mensen met ADHD

Een student van de Design Academy in Eindhoven heeft een bijzonder concept ontwikkeld. Alejo Bernal heeft kleine auto’s gemaakt die bestuurd worden door middel van hersengolven. Deze autootjes waren onderdeel van de Dutch Design Week 2013.

De autootjes gaan alleen bewegen als je je concentreert op de auto’s. Met een hoofdband worden de hersenactiviteiten gemeten. Hoe actiever de hersenen, hoe meer de lampjes in de auto’s oplichten. Als je je hard genoeg en langer dan 7 seconden achter elkaar concentreert op de auto, dan gaat deze ook bewegen.

Bernal wil met deze auto’s mensen met ADHD helpen om zich te leren concentreren. Hij wil mensen leren wat het betekent om je langere tijd te concentreren en om de wil om zich te concentreren sterker te maken waardoor er minder medicijnen nodig zijn.

Voor zijn onderzoek is Bernal naar het Nederlandse Neurofeedback centrum gegaan. Hier zag hij dat de patiënten vaak feedback kregen op hun neurale activiteiten. Deze feedback was echter digitaal en werd vaak gegeven via computer- of televisieschermen. Aangezien veel mensen vaak overbelast raken door de grote hoeveelheid digitale schermen die constant aandacht vragen, besloot Bernal om een analoge oplossing te vinden die toch duidelijk de hersenactiviteiten kan laten zien.

illuminated-mind-controlled-toy-car-ADHD-concentration-training-Alejo-Bernal

illuminated-mind-controlled-toy-car-ADHD-concentration-training-Alejo-Bernal-3