Autorijders willen in de toekomst niet per se een auto bezitten

Autorijden

Consumentenhechten minder waarde aan het bezit van een auto. IBM vroeg wereldwijd 16.000 mensen naar hoe ze de toekomst van autorijden de komende tien jaar zien en daarbij kwamen opvallende dingen naar voren.

Uit het onderzoek bleek dat de personenauto altijd een vaste waarde zal blijven in het leven van de consument, vanwege het gemak dat het met zich mee brengt. Daarentegen blijkt dat het werkelijk bezitten van de auto daar een minder grote rol inspeelt, zo’n 43 procent overweegt daarbij een alternatieve vorm van eigendom. Zo’n 39 procent van de ondervraagden noemde daarbij carsharing en 36 procent noemde carpooling. Slechts 24 procent van de ondervraagden geeft aan over tien jaar nog steeds een eigen auto te willen bezitten.

Dit biedt interessante mogelijkheden voor nieuwe economische modellen op het gebied van auto’s, die mogelijk worden dankzij technologische innovatie. Het wordt namelijk steeds makkelijker om diensten rond deelauto’s te ontwikkelen en veel bedrijven zijn daar ook mee bezig.

De onderzoekers van IBM vroegen ook naar zelfrijdende auto’s De ondervraagden gaven aan geïnteresseerd te zijn in alle aspecten vdaarvan. De grootste interesse ging daarbij uit naar auto’s die met behulp van cognitieve computing situaties kunnen analyseren en er gepast op kunnen reageren laat IBM weten. Het hele onderzoek, genaamd ‘Driving in the next decade‘, is hier te lezen.