BBC Three wordt online-only zender: voorbeeld voor NPO?

De BBC moet net als zoveel publieke omroepen flink bezuinigen, maar doet dat net even wat rigoureuzer dan we in Nederland gewend zijn. De Britse omroep haalt BBC Three namelijk van de buis en maakt er een online-only zender van.

Dat is in ieder geval het plan van de BBC Trust. Deze instantie beslist over de toekomst van het Britse omroepstelsel en wil meer geld pompen in de programmering van BBC One. Die zender heeft namelijk 30 miljoen pond nodig om zijn programma’s weer aantrekkelijk te maken voor jongere kijkers. De populaire programma’s van BBC Three verhuizen naar BBC One en BBC Two, terwijl de rest van het aanbod straks alleen nog maar online te bekijken is.

BBC Trust strijkt met zijn beslissing 297.000 mensen tegen de haren in, want zij ondertekenden een (online, dat dan weer wel) petitie om de zender te behouden. De organisatie gelooft desondanks dat het publiek uiteindelijk ook zijn weg zal gaan vinden in de nieuwe programmering van de BBC. Het lijkt er dan ook niet op dat zij zich nog zullen bedenken. De definitieve beslissing volgt namelijk al op 28 juli.

Ook de Nederlandse publieke omroep heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s moeten bezuinigen, maar dat heeft nog geen impact gehad op het aantal televisiezenders. Dat zijn er namelijk nog altijd drie. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre deze drie zenders nodig zijn, maar daar worden we het vermoedelijk niet over eens, omdat NPO 1, NPO 2 en NPO 3 elk een eigen publiek aanspreken. Het lijkt er daarom niet op dat de NPO snel het voorbeeld van de Britse collega’s zal volgen.