Bedrijf uit Texas verkoopt ondanks verbod blauwdrukken voor 3D-geprinte wapens

Wapen 3D-printen

Hoewel een Amerikaanse rechter een verbod heeft gelegd op het online plaatsen van blauwdrukken voor 3D-geprinte wapens, verkoopt een bedrijf in Texas ze alsnog. Het gaat om het bedrijf van Cody Wilson, die in een rechtszaak verwikkeld was over het online plaatsen van de blauwdrukken. Dat meldt het persbureau AP.

Wilson en zijn bedrijf Defense Distributed had een jarenlange rechtszaak met de Amerikaanse overheid over het publiceren van de blauwdrukken. De twee partijen kwamen in juli tot een schikking. Daarin stond dat blauwdrukken voor dergelijke wapens vanaf augustus op het internet geplaatst mochten worden.

Een rechter zei op 1 augustus echter dat dit onherstelbare schade toe kan brengen aan Amerikaanse burgers. Hij besloot dat het online plaatsen van de blauwdrukken toch niet mocht.

Niet lang daarna werd een rechtszaak aangespannen door procureur-generaals van 19 verschillende staten en het District of Columbia, om de verspreiding van de blauwdrukken te stoppen. Een federale rechter besloot gisteren dat de blauwdrukken niet online mogen verschijnen zolang deze rechtszaak nog loopt.

Andere interpretatie

Maar Wilson verkoopt de blauwdrukken nu dus alsnog. Hier vraagt hij slechts een cent voor. “Iedereen die deze bestanden wil hebben, gaat ze krijgen. En daar mogen ze zelf een prijs voor bedenken”, aldus Wilson. Hij stelt echter wel dat ze alleen aan Amerikaanse klanten verkocht kunnen worden.

De reden dat Wilson de blauwdrukken alsnog verkoopt, is omdat hij denkt een weg om de bepaling van de federale rechter te hebben gevonden. Volgens hem heeft de rechter namelijk besloten dat hij de blauwdrukken niet gratis op het internet mag zetten, maar ze wel mag verkopen.

“Volgens de wet mogen de bestanden niet op het internet geüpload worden, maar ze kunnen via de mail en de post bezorgd worden”, aldus de bepaling van de rechter. Wilson zet de bestanden dan ook niet op zijn website, maar downloadt ze naar een USB-stick en stuurt ze via de post op. Ook mailt hij ze naar de kopers toe.

Verantwoordelijk

“Vanwege onze rechtszaak is het opnieuw illegaal om te downloaden blauwdrukken voor wapens op het internet te plaatsen. Ik vertrouw er op dat de federale overheid Cody Wilson, door zichzelf beschreven als ‘crypto-anarchist’, controleert op die wet”, stelt Bob Ferguson, procureur-generaal van Washington.

“Als ze dat niet doen, dan is president Trump verantwoordelijk voor iedereen die gewond raakt of doodgeschoten wordt met deze wapens.”