Google lanceert YouTube Music en YouTube Premium in Nederland

YouTube Music

Google lanceerde in mei dit jaar zijn nieuwe muziekstreamingdienst YouTube Music. Nu komt de dienst ook naar Nederland, evenals YouTube Premium. Dat meldt Google in een blogbericht. Met Premium krijg je onder meer geen advertenties meer te zien op YouTube.

YouTube Music is eigenlijk gewoon YouTube, maar dan zonder de video’s. Er staan naar eigen zeggen duizenden afspeellijsten en miljoenen officiële liedjes en albums op. Maar net als op YouTube zelf vind je hier ook live optredens, remixen, videoclips, covers en een slimme zoekfunctie.

Suggesties

Ook biedt de dienst je een afspeellijst aan op basis van welk moment het op de dag is. Die afspeellijst zou ook nog eens het beste bij jou smaak moeten passen. Daardoor ontdek je nieuwe artiesten, met muziek die bijvoorbeeld bij je ochtend past. Een beetje als Spotify’s Discover Weekly dus.

De zoekfunctie laat je verder niet alleen op artiesten en namen van nummers zoeken, maar ook op songteksten en beschrijvingen van nummers. Weet je dus niet hoe een nummer heet of wie hem gemaakt heeft, dan kun je het nummer alsnog vinden.

Tot slot zijn er locatiespecifieke suggesties, waar je dus wel toegang tot je locatie voor moet geven. Maar loop je dan een sportschool in, dan krijg je toegang tot een afspeellijst die daarbij past. Dat geldt ook voor als je thuis bent of op kantoor.

YouTube Music kun je nu downloaden voor Android en iOS. Ook kun je de dienst op je desktop gebruiken via music.youtube.com.

YouTube Premium

Zoals gezegd komt YouTube Premium ook naar Nederland. Het Premium-account is er zowel voor Music als voor het gewone YouTube. Beide diensten kun je namelijk gratis gebruiken, maar dan hoor je wel advertenties. Neem je Premium en ga je dus betalen, dan verdwijnen die advertenties.

Voor 9,99 euro per maand heb je een Premium-versie van Music. Daarbij verdwijnen niet alleen advertenties, maar kun je ook je muziek op de achtergrond beluisteren en nummers downloaden om ze te beluisteren zonder internet.

Betaal je 11,99 euro per maand, dan heb je ook Premium voor het gewone YouTube. Daarmee verdwijnen de advertenties, kun je video’s downloaden en de video’s laten doorspelen als de app in de achtergrond draait. Verder krijg je toegang tot de YouTube Originals – originele content van makers op het videoplatform.

Gezinnen

Overigens zijn er ook gezinsabonnementen voor de twee opties. Voordeel daarvan is dat vijf andere mensen die op jouw adres wonen van het abonnement gebruik kunnen maken. Handig als je bijvoorbeeld kinderen hebt die ook graag een video kijken.