Zichtbaar beschadigde laptops mogen niet meer mee in handbagage naar de Verenigde Staten

Laptops die lijken te zijn opengemaakt, bijvoorbeeld door een ontbrekend schroefje, mogen niet meer mee in de handbagage van vluchten naar de Verenigde Staten. Dat schrijft Tweakers na bevestiging van KLM en Schiphol. Deze maatregel ging vorige week stilzwijgend in, waardoor er enkele incidenten zijn met passagiers die het vliegtuig niet mochten betreden.

Ook een beschadigde laptop kan onder de maatregel vallen. De regel geldt niet alleen voor laptops, maar voor alle apparaten die groter zijn dan een smartphone. Het gaat bijvoorbeeld ook om tablets, e-readers en camera’s. Als de beveiliging van Schiphol vermoedt dat het apparaat open is geweest, meldt de luchthaven dat bij de vliegmaatschappij. Die bepaalt vervolgens wat ermee gaat gebeuren, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen Tweakers.

De verscherpte regel is de uitwerking van maatregelen van de luchtvaartveiligheidsafdeling van het Department of Homeland Security, de Transport Security Agency. Die kondigde een maand geleden strengere veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar de Verenigde Staten aan. De regels zijn ingesteld uit angst voor terroristische aanslagen op passagiersvluchten.

Verbod

Eerder dit jaar wilden de autoriteiten in de Verenigde Staten het meenemen van laptops aan boord van vluchten uit het Midden-Oosten helemaal verbieden. Later zou ook sprake zijn van eenzelfde verbod voor vluchten uit Europa, maar daar is voorlopig nog geen sprake van.

Laptops mogen in alle gevallen nog wel mee in de ruimbagage van het vliegtuig. Daarom is er ook kritiek op de maatregel. In het ruim kunnen apparaten net zo goed ontploffen. Mocht er dan brand ontstaan, dan is het een stuk lastiger om die te blussen.