Betaalvereniging: ‘320.000 mensen gebruiken smartphone voor contactloze betalingen’

Zo’n 320.000 bankklanten gebruiken hun Android-smartphone om contactloos te betalen. Dat heeft de Betaalvereniging bekendgemaakt tegen Tweakers. In Nederland bieden zes banken de mogelijkheid om een rekening te koppelen aan een Android-telefoon.

Het gaat om ABN Amro, ASN, ING, RegioBank, de Rabobank en SNS. Bij deze banken waren op 1 november 320.000 Android-apparaten gekoppeld aan een bankrekening en actief, zegt de Betaalvereniging tegen Tweakers.

Naast mobiel betalen via je bank zijn er ook andere apps die contactloos betalen met een smartphone mogelijk maken. Hoeveel mensen met zo’n app gebruikmaken van contactloos betalen met je smartphone, is niet bekend.

Contactloos met smartphone

Contactloos betalen met een smartphone werkt nagenoeg hetzelfde als contactloos betalen met een pinpas. Na het koppelen van de telefoon aan de bank, kunnen gebruikers hun Android-smartphone tegen het scherm of de zijkant van de pinautomaat te houden. Tot een bedrag van 25 euro per transactie kan dat zonder pincode. De totaallimiet om te betalen zonder pincode in te voeren is 50 euro over meerdere transacties.

Deze manier van contactloos betalen is tot nu toe alleen beschikbaar voor Android-smartphones met een relatief recent besturingssysteem en NFC-chip. Recente iPhones hebben ook een NFC-chip, maar Apple stelt die alleen beschikbaar voor zijn eigen betalingsplatform, Apple Pay. Dit platform is tot nu toe nog niet beschikbaar in Nederland.