Betalen met selfie bij MasterCard: gimmick of de toekomst?

MasterCard start vanaf vandaag in Nederland met een proef waarbij consumenten kunnen betalen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Zo’n 750 deelnemers kunnen tot eind november eenvoudig hun online aankopen afreken, zonder pincodes of wachtwoorden.

Helemaal toevallig is de keus voor Nederland voor de proef van MasterCard niet, zo legt Country Manager Arjan Bol uit tijdens zijn presentatie: “Ons land staat bol van innovatie en loopt voorop als het gaat om het vernieuwingen in het betalingsverkeer.”

Contactloze pasjes of betalen met je smartphone of horloge, het zijn nieuwe betaalmethodes die vrij snel de weg weten te vinden naar de Nederlandse consument. Datzelfde gemak is online echter ver te zoeken: talloze wachtwoorden en bevestigingscodes zorgen voor een tamelijk uitgebreid betaalproces.

Veiligheid

Om over de veiligheid nog maar te zwijgen. In ons land vinden intussen meer dan 12 miljard betalingen per jaar plaats , wat neerkomt op 300 betalingen per seconde.

Meer dan de helft daarvan gebeurt dan welliswaar nog steeds aan de toonbank, het aantal fraudegevallen met een bankpas is mede door de steeds beter worden beveiliging op de pas aanzienlijk gedaald. En dat terwijl het aantal gevallen online steeds verder toeneemt. Intussen schat MasterCard dat het aantal fraudegevallen “no card present”, ofwel online, op 50%.

Biometrisch autorisatie

Gemak en veiligheid vinden elkaar al snel in de steeds populairder worden toepassing van biometrische autorisatie. Dat klinkt heel spannend en nieuw, maar het is een toepassing die al enige tijd in ontwikkeling is.

Zo kunnen Privium-leden op Schiphol al tientallen jaren langs de douane met een iris-scan en zijn daar in de afgelopen jaren de zelfscan-poortjes bijgekomen. Diezelfde techniek, waarbij een momentopname van je gezicht wordt gebruikt en vergeleken met een eerdere foto, zet MasterCard nu in om je betalingen af te ronden.

“Biometrische technologie is nu zover ontwikkeld dat het kunnen gebruiken om online betalen makkelijk en veiliger te maken,” aldus Bol. Als alternatief van de MasterCard SecureCode kunnen kopers er nu voor kiezen om te betalen met een vingerafdruk of foto. Bol: “Wat is er nu makkelijker – en leuker – dan betalen met je eigen selfie?”

Makkelijk te omzeilen

De demonstratie van MasterCard’s nieuwe technologie kreeg wellicht slechts een bescheiden applausje, het zorgde wel voor een stevig aantal vragen van de aanwezig techjournalisten aan de woordvoerders van MasterCard en partner ICS.

Immers, de gebruikte technologie is het best te vergelijken met de techniek die Alibaba-oprichter Jack Ma afgelopen maart tijdens CeBit presenteerde: je maakt een foto van jezelf als referentie en bij toekomstige betalingen wordt gevraagd om jezelf in beeld te brengen en de knipperen met je ogen. Op basis van deze data wordt er gekeken of je het echt zelf bent.

jack ma alibaba alipay

Die beveiliging bleek echter bijzonder makkelijk te omzeilen. Met een masker lukte het authenticeren dan niet, maar de telefoon voor een eerder opgenomen video houden werkte wonderbaarlijk genoeg wel. Auteur Dan Moren kon vervolgens keurig bij zijn bankrekening.

Toepasbaarheid

Naast veiligheid is het de vraag hoe de technologie zich in de praktijk gaat houden. Volgens MasterCard zou de gezichtsherkenning moeten werken op alle iOS of Android-smartphones, maar het bevestigd dat het belangrijk is dat een betaling plaats vindt in optimale omstandigheden.

Daarmee wordt vooral de juiste hoeveelheid licht bedoeld, maar je kunt ook je vraagtekens zetten bij de kwaliteit van de front camera’s op je smartphone. Ter vergelijking: een zelfscan op Schiphol maakt gebruik van een 8 megapixel camera, terwijl de ‘Facetime’ camera op een iPhone 6 slechts 1,2 megapixel is.

Het zorgt bij vraagtekens als het gaat om de toepasbaarheid in de praktijk: shoppen mensen over algemeen online in een sfeervol verlichte woon- of slaapkamer, of overdag danwel in een helder verlichte omgeving?

Doorzetten

Toch zal biometrische authenticatie de komende jaren verder doorzetten, zo is de verwachting. En daar valt ook weinig tegen in te brengen: wie heeft er behoefte om nog meer wachtwoorden, pincodes, twee-staps-verificaties of rare patroontjes te onthouden?

Waar creatieve developers zoals Bionym de afgelopen jaren vrij hebben geëxperimenteerd met de technologie, nemen grote spelers als Google en Microsoft het nu over in hun producten voor de massa, mede dankzij de geavanceerdere RealSense camera’s van Intel, die in nieuwe PC’s en laptops te vinden zal zijn.

De aankondiging van MasterCard moet dan ook in een veel breder perspectief worden bezien. “Wachtwoorden zullen langzaamaan verdwijnen en plaatsmaken voor een mogelijk gebruiksvriendelijk alternatief als biometrische identificatie”, aldus André IJbema, Manager Risk Management bij ICS.

Experiment

Het experiment van MasterCard en ICS zal vanaf morgen starten. Zo’n 750 geïnteresseerden kunnen zich dan via de website van MasterCard aanmelden om deel te nemen aan de proef. Het experiment is echter wel beperkt tot klanten van ABN Amro.