BN’ers voeren met dry January actie tegen ongewenst seksueel gedrag

Dance4Life, dry january

‘Dry January’ is tegenwoordig ook in Nederland een bekend begrip: een maand lang drink je geen alcohol. Dance4Life grijpt deze maand aan om ook direct actie te voeren tegen een vervelend probleem, namelijk ongewenst seksueel gedrag. BN’ers als Anouk Maas en DJ Jean voeren de ‘Word ook Droge Jan’-campagne aan.

Alcohol en ongewenst seksueel gedrag komen regelmatig samen voor, bijvoorbeeld in de kroeg. En zeg nu zelf: er is op een gezellig avondje uit weinig vervelender dan iemand die opeens – ongevraagd – aan je billen zit. Zeker jongeren hebben hier last van, aldus Dance4Life.

Bijdrage tijdens dry January

Het is dus niet geheel verrassend dat Dance4Life juist dry January aangrijpt om aandacht te vragen voor dit soort gedrag en de gevolgen ervan. Die gevolgen kunnen flink zijn: ongewenst seksueel gedrag kan traumatisch zijn en voor psychische problemen als concentratiestoornissen, angst en slapeloosheid zorgen.

Concreet wil de organisatie via zijn ‘Droge Jan’-campagne geld ophalen om jongeren via campagnes en programma’s een veilige plek te bieden waar ze leren over het aangeven en aanvoelen van grenzen en wensen. Uiteindelijk moet dat bij gaan dragen aan het stoppen van ongewenst seksueel gedrag.

De bedoeling van de campagne is dat deelnemers in januari een maand lang niet drinken, maar wel doneren. Op die manier sluiten zij zich aan bij bekende ‘Droge Jannen’. Je kunt ervoor kiezen om je eigen geld te doneren of om je te laten sponsoren door vrienden, familie en collega’s. Via drogejan.nl kun je daar een actie voor opzetten. De actie staat open voor iedereen van 18 jaar of ouder.

Beeld: Dance4Life