Boete van 35 miljoen dollar voor Yahoo wegens niet melden datalek

De Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een onderdeel van Yahoo een boete van 35 miljoen dollar gegeven. De boete werd gegeven omdat een datalek waarbij gegevens van een half miljard accounts werd gestolen niet werd gemeld. Dat meldt Law360.

De boete werd uitgedeeld aan een onderdeel van Yahoo dat tegenwoordig Altaba heet. De boete werd opgelegd omdat het bedrijf investeerders lang in het duister hield. Het lek werd in december 2014 bij het bedrijf zelf bekend, maar pas in september 2016 naar buiten gebracht.

Het is voor het eerst dat een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf een boete krijgt omdat het verzuimde een datalek bij de autoriteiten te melden.

Altaba

Het nieuws over het lek uit 2014 en een ander datalek in 2013 had grote invloed op de overnameprocedure van Yahoo in 2016. Verizon wilde een deel van het bedrijf overnemen, maar wilde dat heroverwegen toen het datalek uit 2014 bekend werd.

Verizon betaalde uiteindelijk 350 miljoen dollar minder voor de overname van de internetactiviteiten van Yahoo. In juni 2017 werd die overname afgerond. Het overgebleven deel van het bedrijf veranderde zijn naam naar Altaba.