Brandweer binnenkort ook uitgerust met Google Glass?

Een brandweerman uit Rocky Mount, North Carolina, werkt op dit moment aan wat mogelijk de allereerste Google Glass app wordt voor brandweermannen. Patrick Jackson is van mening dat de app potentieel levens zou kunnen redden.

Het prototype van de app kan inkomende 911 telefoontjes aannemen, en biedt de mogelijkheid om direct naar de locatie te navigeren waar de persoon aan de andere kant van de lijn vandaan belt. In een tweede app die Jackson ontwikkelde worden alle dichtsbijzijnde brandweerslangpunten in een bepaald gebied direct weergegeven op je display, zodat brandweermannen snel naar de juiste plek kunnen lopen om een brand te bedwingen.

Beide apps zijn inmiddels in een vergevorderde staat van ontwikkeling, maar de ambitieuze brandweerman wil zijn dienst in de toekomst graag nog een stapje beter maken. Bijvoorbeeld door complete blueprints van een gebouw weer te geven met daarop alle nooduitgangen. Of de bouwtekening van een auto, zodat bij een zwaar verkeersongeluk direct duidelijk hoe het voertuig het beste open te snijden valt.

Het is niet gek dat Jackson met onderstaande motivatie één van de eerste 1500 Glass Explorers was die Google Glass zelf mocht gaan uitproberen. Voor hij zijn Glass in huis had had hij al een groot deel van zijn apps geschreven, maar nu hij het apparaat zelf in huis heeft kan hij het ook in de praktijk gaan testen. Mooi voorbeeld van de potentiële mogelijkheden van de opzienbarende wearable.

As a career Firefighter, and a software engineer, I would use it to make firefighter’s job safer and more effective. Mission critical information could be viewed quickly while never taking eyes off of the incident. Pictures and video could be recorded to add in fire investigation and incident critics. Personnel could stream realtime video to hangouts for an overview of the incident — view multiple sides from one location. Occupancy hazards could be in your view instantly instead of flipping through notebooks. Increased situational awareness!