Britse autoriteiten willen de verzamelde Facebook-data van Cambridge Analytica hebben

Facebook

De Britse waakhond Information Commissioner’s Office (ICO) eist dat Cambridge Analytica alle verzamelde informatie van een Amerikaanse stemgerechtigde overhandigt. Dat meldt The Guardian. Het gaat om David Carroll, een leraar in New York.

Cambridge Analytica is de spil in een groot dataschandaal. Het bedrijf verzamelde data van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers en misbruikte die voor het maken van kiezersprofielen.

Carroll kan zijn data via de Amerikaanse wetgeving niet inzien. Volgens de ICO kan dat echter wel via de Britse wet, omdat de data in het Verenigd Koninkrijk werd verwerkt. Daardoor zou hij in aanmerking komen voor dezelfde behandeling als Britse burgers.

Mijlpaal

De ICO heeft het databedrijf 30 dagen gegeven om de gegevens van Carroll te overhandigen. Werkt het bedrijf niet mee, dan riskeert het een strafrechtelijke vervolging. Werkt het bedrijf wel mee, dan is dat volgens Carroll een “mijlpaal”. Volgens hem geeft die data namelijk meer inzicht in wat het bedrijf gedaan heeft. Ook zou het het onderzoek naar het schandaal moeten helpen.