‘Apple-gebruikers kunnen vanaf mei hun gegevens met 1 klik downloaden’

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Apple-gebruikers zouden vanaf mei de optie krijgen om hun gegevens met een klik te downloaden. Daarmee kun je zien welke gegevens er over jou verzameld zijn. Dat meldt USA Today. De optie komt in eerste instantie alleen naar Europa, maar wordt later dit jaar ook in de Verenigde Staten beschikbaar.

Als je echt wilt, kun je nu ook al opvragen welke gegevens Apple over jou heeft. Daar moet je echter een formulier voor invullen. Daarna moet je nog een paar dagen wachten voor je de gegevens ook echt krijgt. Met de nieuwe optie zou dit sneller moeten gaan.

Het artikel van USA Today werd geschreven door een journalist die zijn gegevens opvroeg bij Apple. Hij kreeg onder meer data over zijn uit iTunes gedownloadde muziek en apps te zien. Daarnaast waren het e-mailadres en het woonadres van de journalist bij het bedrijf bekend.

De iPhone-fabrikant verzamelt verder metadata. Dat zijn gegevens die iets zeggen over het gebruik van bepaalde diensten. In het geval van de journalist ging het onder meer om het tijdstip waarop hij een back-up van zijn iPhone maakte.

Privacyregels

De optie wordt ingevoerd vanwege de nieuwe privacyregels die vanaf 25 mei gelden in Europa. Vanaf dan is het voor bedrijven verplicht om je meer inzicht te geven in welke gegevens ze van je verzamelen.