Britse overheid wil bewaarplicht internetgedrag en toegang tot data op apparaten

De Britse overheid is niet van plan om een verbod op encryptie in te voeren, maar Britse veiligheidsdiensten en politie moeten wel toegang krijgen tot apparaten op afstand. Daarnaast moet metadata (over wie wanneer welke site waarmee heeft bezocht) een jaar lang worden bewaard en verstrekt bij een gerechtelijk bevel. Dat is kort samengevat het wetsvoorstel voor de Investigatory Powers Bill dat de Britse regering heeft gepresenteerd.

Het is niet helemaal duidelijk wat de impact van het voorstel is, vooral niet als het gaat om het toegang krijgen tot apparaten of afstand. Het wetsvoorstel stelt dat gegevens van een apparaat op afstand moeten kunnen worden gedownload en dat dienstverleners (bijv. telecomprovider) daaraan mee moeten werken. Maar bijvoorbeeld de gegevens op een iPhone zijn sinds iOS 8 versleuteld en alleen te decrypten met behulp van de toegangscode van de gebruiker.

De komende tijd worden de details verder uitgewerkt en wordt ook gekeken hoe de wet zich verhoud tot bijvoorbeeld Europese regelgeving.  Vervolgens moeten de Britse Tweede en Eerste Kamer (het Lagerhuis en het Hogerhuis) de wet nog goedkeuren middels een stemming. Benieuwd naar de verdere details van het wetsvoorstel? Wired UK heeft een uitgebreide uitleg met de verdere details geschreven.