Politici die China, Iran of Rusland bezoeken krijgen beveiligde telefoon mee

Kamerleden, ministers en staatssecretaris die een bezoek brengen aan China, Iran of Rusland krijgen van de militaire inlichtingendienst MIVD een beveiligde telefoon mee, schrijft de Telegraaf. Politici moeten hun gewone smartphone thuislaten, om de kans op spionage te verkleinen.

Het gaat om een Sectra Tiger, maar welk model is niet bekend (op bovenstaande afbeelding is een Tiger 7401 te zien). Met deze telefoon kunnen de politici versleutelde telefoongesprekken voeren en tekstberichten versturen. De telefoons zijn geschikt om vertrouwelijke informatie tot en met het niveau ‘geheim’ van de categorie Staatsgeheim te versturen.

Het staatsgeheim kent nog een lager niveau, ‘confidentieel’, en een hoger niveau, ‘zeer geheim’. De classificatie ‘departementaal vertrouwelijk’ wordt toegekend aan vertrouwelijke informatie van een lager niveau dan staatsgeheim. Van informatie van alle niveaus is de overheid ervan overtuigd dat uitlekken nadelige gevolgen kan hebben voor de Nederlandse staat of zijn bondgenoten.

Spionage

Tot nu toe was al bekend dat minister-president Mark Rutte permanent over een Sectra-toestel beschikt, schrijft de Telegraaf. Ook ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hadden er een, om met de inlichtingendiensten te communiceren.

Ministers en staatssecretarissen die een bezoek brengen aan China, Iran of Rusland, krijgen dus ook zo’n toestel mee. Gisteren noemde Rob Bertholee, hoofd van de AIVD, in de uitzending van College Tour deze drie staten als de drie grootste bedreigingen voor Nederland op het gebied van spionage.