China komt met regelgeving om Uber beter te reguleren

Het is geen geheim dat taxibedrijf Uber vaak botst met overheden, Franse taxichauffeurs belaagden Uberchaffeurs, in Nederlands viel het OM bij Uber binnen vanwege de dienst UberPOP en voert Uber een rechtszaak in de Verenigde Staten met haar chauffeurs die vinden dat ze als medewerkers functioneren binnen het bedrijf. China doet er nog een schepje bovenop en komt met nieuwe regelgeving voor Uber-achtige bedrijven.

De Chinese autoriteiten hebben een voorstel gepresenteerd met een hoop regels voor taxibedrijven waarbij chauffeurs gebruikmaken van eigen voertuigen. Als deze regels uitgevoerd worden, wordt het een stuk moeilijk voor Uber om met haar huidige beleid te blijven werken.

In het concept worden onder andere regels opgesteld om chauffeurs ervan te weerhouden om voor meer dan één dienst te rijden en worden chauffeurs gezien als medewerkers van het bedrijf, iets waar Uber vel op tegen is. In de meeste landen zorgt dat ervoor dat chauffeurs een veel betere positie hebben en bijvoorbeeld recht op het minimumloon en verzekering hebben.

Uber reageert bijzonder terughoudend op het voorstel: ze laten weten in gesprek te zijn met de Chinese autoriteiten en zich te houden aan alle nieuwe regels.

Privacy

De Chinese autoriteiten vinden ook dat bedrijven als Uber zich meer moeten registeren als normale taxibedrijven, wat er voor gaat zorgen dat de kosten gaan oplopen voor het Amerikaanse bedrijf. Waar nu bijna alles vanuit de Verenigde Staten geregeld wordt, wil China dat data voortaan opgeslagen wordt op Chinese servers en de data toegankelijk wordt voor de Chinese transportautoriteiten.

Momenteel zijn Uber en Chinese concurrent Didi Kuaidi technisch gezien illegaal in China, zoals dat ook het geval is in Nederland. Deze regelgeving zou daar verandering in moeten brengen. Beide bedrijven zijn momenteel aan het strijden om de go-to-taxidienst te worden in China. Naar schatting denken de bedrijven dat meer dan 700 miljoen Chinezen gebruik gaan maken van dit soort taxidiensten.