Chinees bedrijf bouwt wel tien 3D-geprinte huizen in één dag

Waar in Amsterdam al maanden wordt gewerkt aan een 3D-geprinte grachtenpand, pakken de Chinezen dit eventjes op een veel snellere manier aan. Het bedrijf Winsun Decorations bouwt met behulp van een 3D-printer maar liefst tien kleine huizen in één dag!

Daar moet wel bij worden gezegd dat het 3D Print Canal House eerder een creatief en innovatief kunstproject is dat niet als doel heeft om in een korte tijd een bewoonbaar huis te bouwen. Dat in tegenstelling tot de Chinese variant waarbij het bedrijf tracht een betaalbare en waardige huisvestingsoptie te bieden voor armeren.

3d-printer-1De 3D-geprinte huisjes zijn dan ook klein en simpel en allesbehalve mooi. De muren bestaan uit lagen van beton die gerecycled bouwafval bevatten. Hierdoor kost het maken van ieder huis, bestaande uit de geprinte muren, minder dan 5000 dollar.

Voor het printen van een huis is natuurlijk ook een megagrote 3D printer nodig. Die is in dit geval zo’n 150 meter lang, tien meter breed en heeft een hoogte van zes meter. De huizen worden in losse stukken geprint die later aan elkaar worden gemonteerd. Hoe dat precies gebeurt zie je in de onderstaande video:

Het bedrijf wil in de toekomst honderd fabrieken op gaan zetten, om op deze manier het printen van goedkope huizen verder uit te breiden in het land. Hier is in China een grote vraag naar door een enorm tekort aan goedkope woningen.

Een heel ander project dus vergeleken met de bouw van het Amsterdamse grachtenpand. Het Chinese bedrijf laat hiermee wel zien dat 3D-printen niet alleen leuk, maar vooral ook erg praktisch kan zijn en voor maatschappelijke doeleinden kan worden ingezet.

3d-printers-house-winsun-xinhua-3dprinterplans-ma-yihe-3d-printed-houses-3d-printing-3d-design-china-63d-printed-houses-24-hours-designboom04 house-3d02