CIA hielp bij ontwikkeling van vliegtuigjes die data van smartphones scannen

De geheime veiligheidsdienst CIA heeft de Amerikaanse overheid geholpen bij de ontwikkeling van kleine vliegtuigjes die data van smartphones kunnen aftappen. Dat hebben anonieme bronnen laten weten dan de Wall Street Journal.

In november onthulde het medium al dat de overheid bezig was met een geheim programma, waarbij kleine vliegtuigjes werden ingezet om voortvluchtigen te traceren. De vliegtuigjes beschikken over een scala aan zenders, waarmee het een soort ‘mobiele’ zendmasten zijn.

Zodra de vliegtuigjes boven een bepaald gebied vliegen, wordt het signaal van diverse smartphones opgepikt. Via de vliegtuigjes is het vervolgens mogelijk om alle data van een smartphone te scannen en te registreren en kan de locatie van een individueel persoon bepaald worden.

De participatie van de buitenlandse inlichtingendienst CIA is echter zeer opmerkelijk, aangezien de vliegtuigjes niet alleen hun werk doen buiten de landsgrenzen van de VS. De vliegtuigjes zijn een belangrijk wapen om voortvluchtigen in het buitenland op te sporen, maar lijkt ook steeds meer binnen de VS gebruikt te worden.

Aangezien de Amerikaanse wet voorschrijft dat de CIA over het algemeen niet binnen de VS mag opereren, is er weinig tot geen toezicht op de binnenlandse spionage. Advocaten hebben daarom al laten weten het binnenlandse gebruik van de vliegtuigjes aan te gaan vechten, vanwege het schenden van de privacy.