CryptoKitties, het blockchain spel waar 20 miljoen in omgaat

Een blockchain-spel dat ‘CryptoKitties’ heet, is de nieuwste rage onder digitale goudzoekers. De valuta waar transacties mee gedaan worden op CryptoKitties is Ethereum. Inmiddels gaat er al twintig miljoen dollar aan Ether om in het spel, zegt The New York Times. En het spel is pas een maand in de lucht.

Het werkt zo: je koopt een kitten voor een paar Ether en brengt hem groot. De stamboom is belangrijk. Is het katje een ‘gen0’, uit de eerste generatie cryptokatten, dan kan ‘ie veel waard zijn. Zijn de katten groot geworden, dan kan je ze laten paren. Daar komt dan weer een katje uit die genetische kenmerken van de ouders heeft. Een kat uit de eerste generatie kan zo meer dan 100.000 dollar opleveren. Waarom gaat er zoveel geld om in een spel dat draait om katten?

Ethereum als goud

Inmiddels gaat er een hoop geld om in cryptovaluta. Ethereum is de tweede grootste digitale munt, na Bitcoin. Een paar jaar geleden fantaseerden investeerders nog dat we de cryptomunt zouden gaan gebruiken als betaalmiddel.

CryptoKitties is ontwikkeld door AxiomZen, een studio in San Francisco. Mack Flavelle, de medeoprichter van CryptoKitties, legt uit aan The New York Times: “Je kunt er niets mee doen, dus hey, voor een paar dollar koop je een kat. Niemand doet meer alsof (Ethereum, red.) nog waarde heeft als betaalmiddel. Het is een stored value.”

CryptoKitties maakt handelen in Ether makkelijker

De CryptoKitties zijn verzamelobjecten, vaak vergeleken met de Beanie Babies uit de jaren negentig. Zoals meer internetexperimenten heeft ook deze een stevige basis op Reddit. WikiLeaks maakte bekend twee kittens cadeau te hebben gegeven, één aan president Trump en één aan Hilary Clinton. Door de Amerikaanse wetgeving omtrent giften aan de president, moeten de kitties opgeslagen worden in het nationaal archief.

Het digitale kattenspel gebruikt inmiddels vijftien procent van het hele Ethereum netwerk. De kitties kunnen de transacties van andere Ethereum gebruikers daardoor vertragen. CryptoKitties maakt het verzamelen en handelen in cryptovaluta toegankelijker. Veel mensen kopen door CryptoKitties voor het eerst Ether.

Foto: CryptoKitties