Voormalig NSA-medewerker beschuldigd van enorme datadiefstal

De 52-jarige Harold Thomas Martin is aangeklaagd voor het stelen van 50 terabyte aan geheime informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. In totaal wordt hij beschuldigd van twintig misdaden, die elk tien jaar gevangenisstraf kunnen opleveren.

De voormalig NSA-medewerker nam twintig jaar lang zeer geheime informatie mee naar huis. Zijn daden komen overheen met klokkenluider Edward Snowden, die ook voor de NSA werkte en bij het bedrijf Booz Allen Hamilton net zoals Martin, maar het is nog niet duidelijk of Martin de classified information heeft gedeeld ja of nee.

Grootste diefstal ooit

The Washington Post schreef eerder deze week over het feit dat Martin de grootste datadiefstal ooit zou hebben gepleegd door het stelen van 50 TB. Ze zeggen dat een gedeelte van die data een hacking toolset bevat en plannen voor operaties tegen een bekende vijand van de VS.

Martin zou in 1996 zijn begonnen met het stelen van informatie en werkte voor verschillende beschrijven die werkten voor de NSA, waaronder Booz Allen Hamilton. Hij zou daarentegen ook nog deel uit maken van de taskforce Tailored Acces Operations (TAO) die software maken en implanteert in de computers van doelwitten voor spionage.

Behalve van de NSA zou Martin ook van de CIA en twee andere agentschappen documenten hebben gestolen.

Rechtbank

Voormalig FBI-directeur Robert Mueller is ingehuurd door Booz Allen Hamilton om hun beveiliging te controleren. De voormalig NSA-medewerker moet aanstaande dinsdag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen in Baltimore.