De 6 opmerkelijkste gadgets van de IFA 2015

De IFA in Berlijn stond bol met aankondigingen van smartwatches en smart home producten, zoals van te voren verwacht werd. Toch is de IFA ook een beurs waar kleinere bedrijven, die vaak nog in de opstartfase zitten, de kans krijgen om de bezoekers te verbazen. Hieronder een overzicht de meest opmerkelijke gadgets van de IFA 2015.

1. Wolfprint 3D: 3D-print van je ongeboren kind

3D-print Wolfprint

Al langere tijd is het mogelijk om een 3D-echo te laten maken van je ongeboren kind. Op deze echo is het kindje veel beter te zien dan op een traditionele 2D-echo. Het bedrijf Wolfprint 3D gebruikt deze 3D-echo om een 3D-print te maken van het ongeboren kindje. Zo blijft het niet enkel bij een afbeelding van het kindje, maar kun je met een 3D-print het gezichtje aanraken.

3D-printen is uiteraard geen nieuwe ontwikkeling, maar het samenbrengen de 3D-echo en 3D-printen kan een waardevolle toevoeging zijn: zo blijkt uit de enthousiaste reacties op de dienst.

Op de website van Wolfprint 3D kun je zien op welke plekken je een 3D-echo kunt laten maken. Daar zitten ook een aantal locaties in Nederland bij.

2. Phonotonic: maak muziek met bewegingen

Phonotonic

De slimme geesten achter Phonotonic willen dat iedereen instaat is om zelf muziek te maken. Voor iedereen die niet genoeg aanleg of geduld heeft om een muziekinstrument te leren bespelen kun je met de Phonotonic makkelijk muziekmaken door te bewegen.

De Phonotonic zijn kleurrijke balletjes die je in je hand neemt en vervolgens langzaam of snel beweegt. Door bepaalde bewegingen te maken komt er muziek uit je smartphone of stereoset. Je kunt in de app zelf bepalen wat voor soort muziek je wilt maken en de sensoren kun je ook uit de balletjes halen en bijvoorbeeld in je sokken doen. Op deze manier kun je dansend muziekmaken of de muziek afstemmen op andere activiteiten.

Op de website van Phonotonic zijn er dit najaar slechts 5.000 exemplaren beschikbaar voor verkoop. Als dit je enige hoop is om een muziekster te worden zul je er snel bij moeten zijn.

3. Brewie: zelf thuis bierbrouwen

Slimme Bierbrouwer

Met Brewie kun je makkelijk thuis bierbrouwen. Op de traditionele manier is bierbrouwen erg tijdsintensief (10 uur per brouwsel) en daarnaast neemt de traditionele apparatuur veel ruimte in beslag. Experts kunnen makkelijk nieuwe recepten uitproberen en beginners kunnen gebruikmaken van bestaande recepten.

De Brewie werkt volledig automatisch en houdt je op de hoogte als je iets handmatig toe moet voegen. In totaal heb je 23 variabelen om mee te spelen om uiteindelijk het perfecte biertje te produceren. Het fermenteren van het bier moet helaas nog buiten de Brewie om gebeuren.

4. Immersit laat je bank bewegen tijdens de film

Immersit

De Immersit is een te gekke uitbreiding op je bank, die hem mee laat bewegen en laat trillen als er actie voorkomt in je film, game of serie. Na goed geluid en goede beeldkwaliteit probeert de Immersit je nog dieper in de film te trekken door een extra belevingselement toe te voegen.

Helaas werkt de Immersit het beste als videoproducenten een script schrijven om de Immersit bepaalde bewegingen te laten maken op bepaalde momenten.

Het idee werd voor het eerst op de IFA in Berlijn gepresenteerd. Aankomende tijd proberen de bedenkers van de Immersit geld op te halen via Kickstarter, een crowdfundingplatform, om dit concept werkelijkheid te maken.

5. BB-8 Droid: de beste Star Wars-merchandise ooit

BB-8 Droid

Star Wars-fans kijken uit naar de nieuwe film in de franchise, welke aankomende kerst verschijnt. Het bedrijf Sphero maakte twee jaar geleden al hun eerste robotbal en hebben speciaal voor The Force Awakens (de zevende Star Wars-film) een werkende versie van de BB-8 Droid geproduceerd.

In tegenstelling tot de Sphero-bal van twee jaar geleden heeft de BB-8 Droid een hoofd gekregen, die via magneet bovenaan de de draaiende bal blijft zitten. Je kunt de BB-8 via de bijbehorende app besturen of je kunt de droid opdracht geven om zelfstandig rond te rijden, waarbij hij obstakels uit de weg gaat. Een nuttige functie heeft het apparaat niet en voor 170 euro is hij redelijk prijzig, maar de BB-8 Droid ziet er ontzettend tof uit.

6. Prizm: de zelflerende muziekspeler

Prizm

De Prizm verbaast iedereen met een simpel, maar uniek idee. De audioset haalde 166.000 dollar op via Kickstarter en wordt momenteel geproduceerd. De Prizm zorgt ervoor dat je niet steeds zelf muziek hoeft te zoeken: het apparaat kiest voor jou muziek op ieder moment van de dag. Doordat de software patronen kan herkennen in je luistergedrag kiest de Prizm bepaalde muziek voor bepaalde momenten.

De muziek wordt gestreamd via je smartphone en de Prizm ondersteunt momenteel streamingdiensten Deezer, Soundcloud of Spotify. Daarnaast kun je de slimme muziekspeler aansluiten op andere audiosets, zoals die van Sonos of Philips. Je kunt de Prizm momenteel niet kopen, maar dit najaar worden er een aantal exemplaren via de website van Prizm verkocht.

Meer toffe dingen die we op de IFA zagen

De 7 handigste smart home oplossingen die werden aangekondigd tijdens IFA 2015
De 5 mooiste smartwatches die werden aangekondigd tijdens IFA 2015