De winnaar van het WK voetbal in Brazilië is nu al bekend dankzij big data

De winnaar van het WK voetbal 2014 is bekend, als we tenminste het data scientist team van Nate Silver mogen geloven. De man die eerder beide verkiezingsoverwinningen van Barack Obama met aardige precisie voorspelde, waagde zich ditmaal aan de uitslag van het WK Voetbal in Brazilië. Op basis van ESPN’s Soccer Power Index (SPI), een combinatie van teamprestaties uit het verleden en de individuele statistieken per voetballer, kwamen de datanerds tot de volgende WK voorspelling:

WK-2014-voorspelling

Helaas voor Nederland lijkt ons nationale onderbuikgevoel in de eerste ronde van het toernooi al bewaarheid te worden: Nederland wint niet van Spanje en Chili en dus eindigen we roemloos derde in de poule. Op basis van in het verleden behaalde resultaten en onze huidige vorm, is de kans volgens Silver en zijn team simpelweg klein (43,4%) dat we de eerste ronde van het WK dit keer gaan overleven.

poulefase-wk-2014-nederland-voorspelling

Na de poulefase worden de statistieken iets ingewikkelder, omdat een sterk staaltje kansberekening wordt toegepast. Als we de data mogen geloven, maken Brazilië (45%), Argentinië (13%), Duitsland (11%) en Spanje (8%) dit jaar het meeste kans om Wereldkampioen te worden. De kans dat Nederland het WK wint is kleiner dan 1% volgens de wetenschappers.

Maar goed dat sport geen absolute wetenschap is. Wel handig voor het invullen van je WK pooltje. Bekijk de complete flowchart van het WK verloop volgens FiveThirtyEight hier.