Deze app laat zien waar jij mag vliegen met een drone

Drones worden steeds meer een ‘normale’ gadget die je meeneemt op vakantie. De zoemende luchtvaartuigen zijn natuurlijk hartstikke handig om de perfecte vakantiefoto’s en video’s vanuit de lucht te maken. Zo zie je ook eens wat van de omgeving, wel zo prettig.

Niet zonder risico

De verkoop van drones is de afgelopen jaren flink gestegen, en inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 10.000 verkocht. Die populariteit brengt echter ook risico’s met zich mee.

Hobbyisten nemen de luchtvaartuigen vaak mee naar publieke plekken, en weten niet altijd hoe ze een drone moeten bedienen. Zo heeft de drone weleens een lege batterij en komt dan plots uit de lucht vallen. Vliegtuigpiloten hebben vorig jaar ook een aantal meldingen gedaan van drones die te dichtbij kwamen.

Veilig vliegen

Mede dankzij de incidenten met drones mag je niet meer zomaar overal met de luchtvaartuigjes vliegen. Inmiddels telt Nederland een aantal no-fly zones waar hobbyisten niet of tot een beperkte hoogte mogen vliegen. Het is niet altijd duidelijk waar deze zones zich bevinden. De nederlandse verzekeringsmaatschappij A.s.r. biedt hier een oplossing voor met een heuse Vlieg Veilig app. De app geeft aan waar je wel en niet mag vliegen met een drone en is nu beschikbaar voor iPhone gebruikers. Vanaf dit najaar is de app ook te downloaden op Android toestellen.

Door middel van GPS ziet de app wat de beperkingen en verboden zijn voor het gebied waar jij je bevindt. Hiernaast laat de app ook een checklist zien met zeven controlepunten, zodat jij zo legaal en verantwoord mogelijk vliegt met je drone. Tijdens de vlucht verzamelt de app ook gegevens over waar, wanneer en hoe lang de drone heeft gevlogen. iPhone gebruikers kunnen de app hier downloaden.