Deze bikini maakt de zee schoon terwijl je er mee zwemt

Sponge Suit

Zwemmen in de zee en zonder dat je er zelf last van hebt daarmee het zeewater een beetje zuiveren. Dat is het idee van de Sponge Suit. Een bikini die gemaakt is met behulp van een 3D-printer en een poreus materiaal dat vuil kan opnemen. En hij ziet er ook nog eens fashionable uit.

De Spong Suit is ontworpen door Mihri Ozkan, een professor in de elektrotechniek van de UCR, een Universiteit in Californië en een team ontwerpers. Ze hebben er een prijs voor gekregen bij Reshape15, een competitie voor innovatieve toepassingen van wearable techniek.

De bikini bestaat uit een soort frame van flexibele plastic en een soort sponzen van speciaal materiaal (Sponge) die daarin worden geplaatst en die het vuil opnemen. Het vuil komt verder niet in contact met de huid van de drager en kunnen ongeveer 20 keer worden gebruikt voor ze moeten worden vervangen.

Over het ontwerp zeggen de makers tegen CNET:

De vorm van de Sponge Suit is geïnspireerd door de super-poreuze netstructuur van het Sponge-materiaal. De hoeveelheid materiaal en de plaats ervan zijn vastgesteld door verschillende designs te proberen, waarbij we rekening hebben gehouden met de vorm en bewegingen van het menselijk lichaam, terwijl we de grens hebben opgezocht van ontwerpen voor doorschijnende badkleding.

Nu gaat één bikini natuurlijk het verschil niet maken, maar het is een mooie demonstratie van wat er mogelijk is van het Sponge-materiaal wat Ozkan heeft ontwikkeld. Dit kun je immers ook in veel grotere hoeveelheden inzetten om de zee bijvoorbeeld op te ruimen na een olieramp. Volgens de professor is het materiaal milieuvriendelijk en goedkoop te produceren.