Deze website helpt bij het kiezen van de juiste datavisualisatie

Regelmatig worden datavisualisaties gepubliceerd die een compleet verkeerde interpretatie van data uitlokken. Meestal gaat het om verkeerd gekozen visualisatiemethodes, bijvoorbeeld een t iets te creatieve grafisch ontwerper. Soms wordt het bewust gedaan om een gekleurd beeld te geven. En af en toe is het gewoon slordigheid. Tumblr wtfviz.net verzamelt sinds een paar maanden vaak prachtige (ofwel schrijnende) gevallen hiervan. Let op de percentages hieronder:

viz-spend

Blijkbaar worden mensen aan de oostkust van de VS nooit grijs:

dataviz_grey

Fox News maakt mooie pie charts:

dataviz-fox

Een legendarisch voorbeeld van een bewust manipulatieve visualisatie is die van een Steve Jobs keynote uit 2008. Hierin liet hij bewust het aandeel van Apple in de smartphonemarkt bijna net zo groot lijken als het veel grotere aandeel van RIM (toenmalig marktleider met de BlackBerry), middels een piechart met 3d-tilt.

dataviz-jobs

Om designers bewust te maken van hun keuze voor visualisatiemethodes heeft de Britse designer Severino Ribecca “The Data Visualisation Catalogue” in het leven geroepen. Hierin staat per grafiektype gedetailleerd beschreven waarvoor deze geschikt is. Je kan zelfs aangeven wat het doel is van je visualisatie en de catalogue vertelt je welke grafieken je daarvoor het best gebruikt. Dus twijfel je wel eens tussen een pie chart of donut chart, weet je nu wat je moet raadplegen.